Delna uskladitev pokojnin prinaša 8,2-odstotno rast izplačil

Pokojnine v Sloveniji se bodo ta mesec delno uskladile in zato se pričakuje povečanje izplačil. To je posledica nedavnega sprejetja zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025, ki vključuje določbe o uskladitvi pokojnin v januarju in februarju.

V novembru in decembru lanskega leta so pokojnine že nekoliko narasle za 1,8 odstotka, saj so upokojenske organizacije pozivale k izredni uskladitvi pokojnin. Vlada je na koncu privolila v to povečanje za zadnja dva meseca preteklega leta.

Konec tega meseca se pričakuje delna uskladitev pokojnin, ki bo prinesla kar 8,2-odstotno povečanje. Februarja pa sledi še redna uskladitev in poračun za januar. Točna višina redne uskladitve za februar še ni znana, saj se izvede na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov), so pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Glede na trenutne kazalce jesenskih napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je pričakovati, da bo redna uskladitev februarja znašala približno 8 odstotkov, čeprav Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) računa celo s povečanjem do devet odstotkov.

Pomembno je omeniti, da se januarska in februarska uskladitev ne seštevata, zato se februarska pokojnina glede na januarsko ne bo bistveno spremenila.

vir; Foto: Pixabay; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja