Domač sladoled z mešanico jagodičevja in limon
V poletnih mesecih ni boljše osvežitve kot domač sladoled, pripravljen z ljubeznijo v svežih sestavinah. Ta recept za domači sladoled z mešanico jagodičevja in limone je popolna kombinacija sladkosti in osvežilne citrusne arome, ki vas bo popeljal v pravo poletno razpoloženje. Uporaba svežih jagod, borovnic, malin in limone daje sladoledu naraven okus, ki je veliko boljši od tistih kupljenih v trgovini. Poleg tega je priprava enostavna in hitra, rezultat pa bo zagotovo navdušil vaše brbončice in poletne goste. Pripravite svoje okuse na pravo poslastico in uživajte v sladkem in osvežilnem doma
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- ½ limone (drobno naribana lupinica in sok),
- 450 g mešanice jagodičevja (npr. slamnate jagode, maline, črni ribez, črne jagode),
- 397 g kondenziranega mleka v pločevinkah,
- 600 ml/1 litra smetane za stepanje.
Navodila:
- V veliko skledo naribajte lupinico polovice limone ter iztisnite sok. Dodajte mešanico jagodičevja in s pomočjo tlačilca za krompir pretlačite sestavine v gladko kašo. Nato vmešajte kondenzirano mleko, da dobite enotno mešanico.
- V drugi veliki posodi stepite smetano za stepanje. Uporabite električno ročno metlico ali balonsko metlico ter stepajte, dokler se ne oblikujejo mehki vrhovi in smetana ne dobi nežne teksture. Bodite pozorni, da ne pretiravate s stepanjem.
- Sadno kašo previdno vmešajte v stepeno smetano. Uporabite veliko žlico in nežno premešajte, dokler ne dobite enotno obarvane mase.
- Pripravljeno mešanico prelijte v večjo posodo ali posodice za zamrzovanje. Pokrijte s pokrovko ali živilsko folijo in postavite v zamrzovalnik za najmanj 4 ure ali kar čez noč, da se sladoled dobro strdi.
Nežno in kremasto domač sladoled je pripravljen! Postrezite ga v skodelicah ali na sladolednih kornetih ter uživajte v sladki in osvežujoči poslastici. Recept je dovolj za 10 porcij, zato ga brez skrbi delite s prijatelji in družino.
Nasvet: Pri stepanju smetane za mehke vrhove začnite s smetano za stepanje, ne pa z dvojno smetano. To bo olajšalo ugotavljanje prave konsistence.
Preden se lotite ribanja limonine lupinice, bodite previdni. Držite ročaj strgala in limono premikajte navzdol čez ‘zobce’, pri tem pa pazite, da se ne poškodujete.
Pomembno je tudi, da pazite na ostre robove pločevinke kondenziranega mleka ter se izognete morebitnim poškodbam prstov.
S tem enostavnim receptom boste v svoji kuhinji ustvarili okusen sladoled, ki bo prava paša za vaše brbončice in vas bo osvežil v vročih poletnih dneh.
Dober tek!
Foto: Pixabay; Portal24; [Vir: BBC]