Njoki s kremno gobovo omako
Njoki s kremno gobovo omako so popoln obrok za vse, ki obožujejo hitro, enostavno in kremasto jed. Gre za bogato kombinacijo mehkih njokov, ki se prepletajo z nežnim okusom gob, obogatenih s svilnato gladko omako. Takšna jed bo gotovo navdušila tako ljubitelje italijanske kuhinje kot tudi vse, ki si želijo toplega domačega obroka.
Sestavine, ki jih boste potrebovali za 4 osebe:
- 500 g njokov,
- 250 g svežih gob (šampinjoni, jurčki ali mešane gobe),
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 manjša čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 200 ml smetane za kuhanje,,
- 50 g naribanega parmezana,
- sveže sesekljan peteršilj za okras,
- sol in poper po okusu.
Recept za domače njoke
Priprava domačih njokov je enostavna in omogoča ustvarjanje svežih, rahlih testenin, ki se odlično podajo k različnim omakam. Spodaj je recept za klasične krompirjeve njoke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 kg krompirja,
- 250 g moke (lahko nekoliko več, odvisno od krompirja),
- 1 jajce,
- sol po okusu,
- ščepec muškatnega oreščka (po želji).
Navodila za pripravo:
Kuhanje krompirja: Krompir olupite in narežite na enako velike kose. Kuhajte ga v rahlo osoljeni vodi, dokler ni popolnoma mehak (približno 20-25 minut). Ko je kuhan, ga dobro odcedite.
Priprava krompirja: Še vroč krompir pretlačite s tlačilko za krompir ali z vilicami. Pomembno je, da ni nobenih grudic. Pretlačen krompir pustite, da se nekoliko ohladi, vendar naj ostane topel.
Testo za njoke: Na delovno površino stresemo pretlačen krompir in ga oblikujemo v kupček. Naredite jamico v sredini in vanjo dodajte jajce, sol in po želji muškatni orešček. Postopoma dodajajte moko in z rokami gnetite, dokler ne dobite mehko, vendar ne lepljivo testo. Ne pretiravajte z dodajanjem moke, saj lahko njoki postanejo trdi.
Oblikovanje njokov: Testo razdelite na več manjših kosov in vsak kos razvaljajte v dolgo vrvico debeline približno 1,5 cm. Z nožem razrežite na majhne koščke (približno 2 cm dolge). Vsak košček po želji rahlo potisnite ob vilice, da ustvarite rebrasto obliko, kar bo pomagalo omaki bolje prijeti na njoke.
Nasveti:
Količina moke se lahko razlikuje glede na vrsto krompirja, zato dodajajte moko postopoma, da ne bo testo pretrdo.
Domače njoke lahko tudi zamrznete. Položite jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih zamrznite. Ko so zamrznjeni, jih prestavite v vrečko za zamrzovanje in shranite do 2 meseca. Njoke lahko nato kuhate neposredno iz zamrznjenega stanja.
Navodila za pripravo:
- Priprava gob: Gobe očistite in narežite na tanke rezine. V večji ponvi segrejte olivno olje ter na njem prepražite čebulo, dokler ne postane mehka in zlato rjava.
- Kuhanje gob: Dodajte narezane gobe in česen. Pražite, dokler gobe ne spustijo tekočine in se lepo zapečejo, približno 5-7 minut.
- Kremna omaka: Znižajte temperaturo in v ponev prilijte smetano. Počasi kuhajte, da se smetana rahlo zgosti. Vmešajte nariban parmezan, sol in poper po okusu.
- Kuhanje njokov: Medtem v večjem loncu zavrite vodo, jo posolite in dodajte njoke. Kuhajte jih, dokler ne priplavajo na površje, kar običajno traja le nekaj minut. Ko so kuhani, jih odcedite.
- Združitev jedi: Kuhane njoke dodajte v ponev z omako in vse skupaj nežno premešajte, da se njoki lepo prepojijo s kremno gobovo omako.
- Postrežba: Postrezite takoj, okrašeno s sveže sesekljanim peteršiljem in po želji dodatnim parmezanom.
Ta jed je odličen primer, kako z nekaj preprostimi sestavinami ustvariti okusen in hranljiv obrok. Kremasta gobova omaka doda njokom pravo noto bogatega okusa, ki je hkrati lahka in nasitna. Njoki s kremno gobovo omako so popolna izbira za hiter obrok med tednom ali posebno večerjo s prijatelji in družino.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/eladoadam