DZ ob obstrukciji opozicije Palestino priznal kot samostojno državo

Državni zbor je na 73. izredni seji, ob obstrukciji opozicije in opozorilih o kršenju poslovnika, s 52 glasovi za in brez glasu proti potrdil vladni predlog o priznanju Palestine kot samostojne in suverene države. Poslanci so po številnih postopkovnih zapletih in medsebojnih obtoževanjih o zlorabi postopka izglasovali odločitev, zaradi katere je Slovenija postala 147. članica Združenih narodov, ki priznava Palestino.

NSi je na začetku razprave poudaril, da gre za predvolilno potezo koalicije, vendar niso nasprotovali priznanju. Pred tem je na 74. izredni seji DZ s 52 glasovi proti in brez glasu za zavrnil predlog SDS-a za referendum o Palestini, potem ko je odbor za zunanjo politiko prav tako obstruiral opozicijo in podal negativno mnenje.

Med sejo so si koalicija in opozicija izmenjavali obtožbe o zlorabi postopkov. Poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek je obtožil vladajočo koalicijo kršitve 184. člena poslovnika in napovedal, da v postopku ne bodo sodelovali. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je dejala, da ne bo dopustila “zlorabe poslovnika,” kar je pripisala potezi SDS-a, da umakne in nato znova vloži predlog za referendum.

Predsednik SDS-a Janez Janša je dogajanje označil za nasprotje z veljavnim postopkom in poudaril, da je procedura “mati vladavine prava.” Bil je kritičen do predsednice DZ-ja, češ da je javno priznala, da ne bo spoštovala poslovnika DZ-ja, kar je po njegovem mnenju brez primere v zgodovini slovenskega parlamentarizma. Janša je dejal, da bi bilo to morda opravičljivo v izrednih razmerah, kot so vojna ali pandemija, a ne pri političnem dejanju, kot je priznanje Palestine.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: DZ Katja Bidovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja