Tortelini juha [Foto: Pexels]

Ko se temperature spustijo in dan postane kratek, ni boljšega od vroče jušne skodelice enolončnice. Čeprav smo pri enolončnicah vajeni krompirja, stročnic in zelenjave, lahko dodatek sirovih raviolov jed povzdigne na povsem novo raven. Ravioli prinesejo nežno testo in kremast sirni nadev, ki se v gosti juhi prepletata z bogatimi okusi zelenjave in začimb.

Ravioli, polnjeni s sirom, so odlična bližnjica, saj jedi dodajo nasitnost in teksturo brez dolgotrajnega pripravljanja testenin. V enolončnici se obarvajo z omako, hkrati pa ostanejo rahlo čvrsti, kar ustvarja prijeten kontrast kremasti osnovi. To je jed, ki združuje najboljše iz dveh svetov – preprostost enolončnice in prefinjenost italijanske testeninske tradicije.

Recept za enolončnico s sirovimi ravioli

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 večja čebula, sesekljana,
  • 2 stroka česna, sesekljana,
  • 2 korenčka, narezana na kocke,
  • 2 stebli zelene,
  • 1 pločevinka (400 g) narezanih paradižnikov,
  • 1,2 l zelenjavne jušne osnove,
  • 250 g svežih sirovih raviolov,
  • 100 g špinače (sveže ali zamrznjene),
  • 1 žlička suhe bazilike,
  • sol, poper po okusu,
  • nariban parmezan za posip.

Postopek priprave:

V večjem loncu segrejte olje, dodajte čebulo, korenček in zeleno ter pražite 5 minut, da se zmehčajo.

Dodajte česen, paradižnike in baziliko. Dobro premešajte.

Prilijte jušno osnovo, zavrite in kuhajte 15 minut na zmernem ognju.

Dodajte ravioli in kuhajte po navodilih z embalaže (običajno 3–5 minut), da postanejo mehki, a še čvrsti.

Tik pred koncem vmešajte špinačo in jo pustite, da oveni v vroči juhi.

Po okusu dosolite, popoprajte in postrezite vroče, posuto s parmezanom.

Enolončnica s sirovimi ravioli je popolna kot samostojen obrok, saj združuje beljakovine, ogljikove hidrate in zelenjavo v eni skledi. Če pa želite jed še obogatiti, jo lahko dopolnite z rezino hrustljavega kruha ali focaccie, ki bo pobrala zadnje kaplje aromatične juhe.

Kalorična vrednost

Ena porcija vsebuje približno 350–380 kcal, od tega 14 g beljakovin, 12 g maščob in 48 g ogljikovih hidratov. To jo uvršča med hranljive, a ne pretežke jedi, ki vas bodo pogrele brez občutka teže po obroku.

Alenka Mirnik

Foto: Pexels

 Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Morda vas zanima tudi