Ficelle Picarde: Palačinke s sirom, šunko in gobami

Navdušenci nad francosko kulinariko bodo zagotovo navdušeni nad novo odkrito poslastico iz severne Francije – ficelle picarde. Ta jed ponuja edinstveno kombinacijo okusov, ki jo zagotovo ne boste našli v klasičnih palačinkah. Ficelle picarde je ime za pečene palačinke, ki so polnjene s sirom, šunko in gobami, pripravljene na poseben način, ki izhaja iz pokrajine Picardie.

Kaj jih ločuje od običajnih palačink? Največja posebnost ficelle picarde so dušene gobe, ki dodajo jedi neustavljiv okus. Medtem ko so Francozi bolj znani po slanih ajdovih palačinkah, ta recept izstopa zaradi svoje izvirnosti. Navedene količine sestavin zadostujejo za dve porciji.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za testo:

  • 1 jajce,
  • 70 g moke,
  • 1 ščepec soli,
  • 120 ml mleka.

Za nadev iz gob:

  • 15 g šalotke,
  • 115 g gob,
  • 1/2 stroka česna,
  • 15 g masla,
  • 30 ml belega vina.

Ostalo:

  • ½ žlice masla,
  • 2-3 rezine kuhane šunke,
  • 60 g sira Gruyere ali Emmentalca, naribanega.

Postopek priprave:

Najprej pripravimo testo za palačinke. V skledi zmešamo jajce, moko in ščepec soli. Postopoma dodajamo mleko in mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Šalotko fino sesekljamo, gobe pa narežemo na drobne koščke. Česen stremo ali drobno sesekljamo.

Na zmernem ognju segrejemo maslo v široki ponvi in dodamo sesekljano šalotko. Kuhajte, dokler šalotka ne postane mehka, občasno premešajte. Po približno minuti dodajte česen in kuhajte, dokler ne zadiši. Nato dodajte narezane gobe in kuhajte, dokler večina tekočine izhlapi.

Prilijemo belo vino in kuhajte, dokler se večina vina ne zmanjša. Ko ni več tekočine, odstavimo z ognja.

V drugi ponvi raztopimo maslo in spečemo palačinke. Zmes za testo razdelimo in spečemo dve veliki ali tri manjše palačinke. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

Na vsako palačinko položimo rezino kuhane šunke in nekaj gobove mešanice ter palačinko zvijemo. Položimo jih v pekač, potresemo z naribanim sirom in pečemo 5-7 minut, dokler se sir lepo stopi in robovi palačink postanejo zlato zapečeni.

Foto: Freepik; Portal24; [Vir: Pun Kufer]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja