Fige: Sladko-slane ideje za slastne poletne jedi

Fige so eden izmed tistih sadežev, ki nas vsako leto navdušujejo s svojo sladkobo in edinstveno teksturo. Čeprav jih mnogi povezujejo predvsem s sladkimi jedmi, so fige izjemno vsestranske in jih lahko uporabimo v številnih kulinaričnih kreacijah. Njihova sezona traja le kratek čas, zato je pomembno, da jih kar najbolje izkoristimo, ko so na voljo sveže in sočne. Predlagamo štiri vrhunske recepte, ki vam bodo pomagali vključiti fige v vaše poletne jedilnike – od osvežilnih solat, elegantnih pit, do preprostih, a prefinjenih sladic. Vsak od teh receptov poudarja naravno sladkobo fig, hkrati pa ponuja zanimive kombinacije okusov, ki bodo navdušile vas in vaše goste.

Solata s svežimi figami, rukolo in pršutom

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 6 svežih fig,
  • 100 g rukole,
  • 100 g pršuta,
  • 50 g feta sira,
  • 2 žlici balzamičnega kisa,
  • 4 žlice oljčnega olja,
  • sol in poper po okusu,
  • orehova jedrca za posip (neobvezno).

Priprava:

  • Fige nežno operite in jih narežite na četrtine. Če želite ohraniti njihovo dekorativno vrednost, jih prerežite na polovice in nežno odprite.
  • Rukolo razporedite na servirni krožnik.
  • Na rukolo položite pršut, narezan na tanke trakove, nato pa dodajte fige in nadrobljen feta sir.
  • V manjši skodelici zmešajte balzamični kis, oljčno olje, sol in poper. S to mešanico prelijte solato.
  • Po želji solato potresite z orehovimi jedrci za dodatno teksturo in okus.

Namig: Ta solata je odlična kot predjed ali lahka večerja. Balzamični kis in pršut ustvarjata čudovito kombinacijo okusov, ki jo sveže fige še dodatno zaokrožijo.

Pita s figami in kozjim sirom

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 zavitek listnatega testa,
  • 6 svežih fig,
  • 200 g kozjega sira,
  • 2 žlici medu
  • 1 vejica svežega rožmarina,
  • 1 jajce (za premaz).

Priprava:

  • Pečico segrejte na 180°C.
  • Listnato testo razvaljajte na pekaču, obloženem s papirjem za peko.
  • Fige operite in narežite na tanke rezine.
  • Kozji sir enakomerno razporedite po testu, pri čemer pustite približno 2 cm roba okoli roba.
  • Na kozji sir razporedite narezane fige.
  • Posujte z nasekljanim svežim rožmarinom in prelijte z medom.
  • Robove testa nežno prepognite navznoter, da ustvarite okvir okoli nadeva.
  • Robove premažite z razžvrkljanim jajcem.
  • Pito pecite v predhodno ogreti pečici približno 25–30 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo in hrustljavo.
  • Pito postrezite toplo ali ohlajeno, odvisno od vašega okusa.

Namig: Ta pita je popolna kombinacija sladkega in slanega, med pa dodaja prijetno sladkobo, ki se odlično ujema s kozjim sirom in figami.

Fige, polnjene z rikoto in orehi

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 8 svežih fig,
  • 200 g rikote,
  • 50 g orehovih jedrc,
  • 2 žlici medu,
  • 1 žlica limoninega soka,
  • sveža meta za okras.

Priprava:

  • Fige nežno operite in prerežite na polovice, pri čemer pazite, da jih ne prerežete popolnoma, tako da ostanejo skupaj na dnu.
  • V skodelici zmešajte rikoto, sesekljane orehe, med in limonin sok, da dobite kremasto maso.
  • Vsako figo nežno napolnite z žličko rikotine mešanice.
  • Polnjene fige okrasite z lističi sveže mete in po želji dodatno prelijte z medom.
  • Postrezite kot predjed ali sladico.

Namig: Ta jed je preprosta, a izjemno okusna. Polnjene fige so odličen način za predstavitev svežih fig na eleganten način, primeren za posebne priložnosti.

Marmelada iz fig z vaniljo in limono

  • Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 1 kg svežih fig,
  • 500 g sladkorja,
  • 1 limona (sok in naribana lupinica),
  • 1 vanilijev strok.

Priprava:

  • Fige operite, odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke.
  • V večji lonec dajte narezane fige, sladkor, limonin sok in naribano limonino lupinico.
  • Vanilijev strok razpolovite po dolžini, izpraskajte semena in jih dodajte k figam. Tudi strok dodajte v lonec, saj bo dodatno obogatil okus marmelade.
  • Lonec postavite na srednje močan ogenj in počasi segrevajte, dokler se sladkor ne raztopi.
  • Mešanico kuhajte na nizkem ognju približno 30–40 minut, občasno premešajte, da preprečite prijemanje.
  • Ko se marmelada zgosti in doseže želeno konsistenco, odstranite vanilijev strok in marmelado prelijte v sterilizirane kozarce.
  • Kozarce dobro zaprite in pustite, da se marmelada ohladi na sobni temperaturi.

Namig: Marmelada iz fig je čudovit dodatek k zajtrku. Odlično se poda na popečen kruh, palačinke ali kot preliv za jogurt. Zaradi naravnega pektina, ki ga fige vsebujejo, se marmelada lepo zgosti brez dodatka želirnih sredstev.

Fige so resnično vsestranski sadeži, ki jih lahko uporabimo v številnih kulinaričnih kreacijah. Od preprostih solat do prefinjenih pit in sladkih marmelad – možnosti so skoraj neskončne. Poskusite katerega od zgornjih receptov in se prepustite uživanju v bogatem okusu fig. Ne glede na to, ali jih boste uporabili v slanih ali sladkih jedeh, lahko fige zagotovo postanejo zvezda vaših poletnih obrokov.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja