Idealna za pomladne dni: Osvežilna solata z mladim krompirjem
Pomlad je čas, ko si zaželimo lahkih, svežih jedi, ki nas napolnijo z energijo. Solata z mladim krompirjem je odlična izbira za piknik, kosilo ali kot priloga k mesnim jedem. Jed združuje nežne okuse mladega krompirja z aromatičnimi zelišči, olivami in rahlo pikantno noto, kar ustvari pravo harmonijo okusov. Poleg tega je priprava enostavna in hitra, zato je primerna tudi za tiste, ki nimajo veliko časa za kuhanje.
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 kg mladega krompirja,
- 1 manjša rdeča čebula,
- 100 g črnih oliv (brez koščic),
- 1 šopek svežega peteršilja,
- 1 šopek svežega drobnjaka,
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 žlica limoninega soka,
- 1 žlička dijonske gorčice,
- 1/2 žličke mletega čilija (po želji),
- sol in poper po okusu.
Priprava:
Mlad krompir dobro operite pod tekočo vodo, saj ga bomo kuhali z lupino. Če je krompir večji, ga prerežite na pol ali četrtine, da bodo kosi enakomerni. Krompir skuhajte v slani vodi približno 15–20 minut, dokler ni mehak, a še čvrst. Pazite, da se ne razkuha. Ko je kuhan, ga odcedite in pustite, da se nekoliko ohladi.
Medtem ko se krompir ohlaja, pripravite preostale sestavine. Rdečo čebulo olupite in narežite na tanke polkroge. Peteršilj in drobnjak drobno sesekljajte. Če imate radi bolj izrazite okuse, lahko dodate še malo svežega timijana.
V manjši skodelici zmešajte olivno olje, limonin sok, dijonsko gorčico, sol, poper in mleti čili. Dobro premešajte, da nastane enotna omaka.
Ohlajen krompir stresite v večjo skledo, dodajte narezano rdečo čebulo, olive in sesekljana zelišča. Prelijte z pripravljeno omako in nežno premešajte, da se vsi okusi povežejo. Po potrebi še dodatno začinite s soljo in poprom.
Solato pustite stati 10–15 minut, da se okusi prepojijo, nato jo postrezite. Odlično se poda k pečenemu mesu, ribam ali pa jo postrezite kar kot samostojno jed s kosom hrustljavega kruha.
Nasvet: Če želite solati dodati še več svežine, lahko vključite nekaj narezanih češnjevih paradižnikov ali koščke fete. Solata je najboljša, ko je postrežena pri sobni temperaturi, saj takrat okusi resnično zasijejo.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/AnnRos
you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent job on this topic!
I always was concerned in this topic and still am, thankyou for putting up.