Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je med rednim nadzorom uvoza živil odkrila prisotnost zdravilne učinkovine paracetamol v vzorcu termično neobdelanih kumaric v ocetni kislini iz Indije. Kumarice so bile namenjene za nadaljnjo predelavo. „Glede na podatke gre za prvi tovrstni primer, zaznan v Evropski uniji,“ so navedli na upravi.
Po pojasnilih uprave izvajajo nadzor nad novimi dobavitelji živil iz tretjih držav in preverjajo skladnost pošiljk z evropsko zakonodajo. Med uradnim nadzorom je bila vzorčena pošiljka kumaric, ki jih je uvozilo podjetje AHAC d.o.o.
„Kumarice niso dosegle potrošnika – celotna količina, 15.200 kilogramov, je bila zadržana v skladišču uvoznika in bo uničena,“ so dodali na UVHVVR.
V okviru uradnega vzorčenja je bila najprej opravljena kvalitativna analiza, ki je potrdila prisotnost paracetamola. Nato je sledila kvantitativna analiza v tujem akreditiranem laboratoriju. „Rezultati, ki smo jih prejeli včeraj, so pokazali prisotnost paracetamola v koncentraciji 28,6 mg/kg,“ so pojasnili.
Uprava je o ugotovitvah obvestila pristojne organe drugih držav članic in Evropsko komisijo. „Po trenutno razpoložljivih podatkih v okviru evropskih sistemov za hitro obveščanje (RASFF, AAC, FF) takšna praksa do sedaj še ni bila zabeležena,“ so poudarili.
Kot previdnostni ukrep zdaj uprava izvaja dodatno vzorčenje kislih kumaric različnih trgovinskih in blagovnih znamk ter druge vložene zelenjave, med drugim paprik, rdeče pese, čebulic in gob.
„Razlogi za prisotnost paracetamola v živilih in njegovi morebitni tehnološki učinki pri proizvodnji živil nam niso znani,“ so pojasnili na UVHVVR. „Podatki o tovrstni uporabi paracetamola v živilski industriji niso razvidni iz strokovnih virov,“ so dodali.
Uprava je že stopila v stik s strokovnjaki drugih držav članic, ki prav tako ne razpolagajo s podatki o uporabi paracetamola v živilski industriji. Obvestila je tudi Evropsko komisijo in skupino za potvorbe živil. „Gre lahko za nedovoljeno prakso obdelave živil, ki se potencialno izvaja v tretjih državah,“ so navedli.
Po navedbah uprave spletni podatki kažejo, da se paracetamol v nekaterih afriških državah uporablja kot sredstvo za mehčanje živil, zlasti mesa.
UVHVVR je o ugotovitvah obvestila tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ga zaprosila za pripravo ocene tveganja.
Foto: Pixabay
