Danes se pogovarjamo z izjemno zanimivim umetnikom, ki svoje umetniško pot začenja z zanimivo zgodbo o odkritju pastela. Dobrodošli! Začnimo na začetku. Kako ste prvič prišli v stik s pasteli in kaj vas je pritegnilo k tej tehniki?

Robert Pavlič: Hvala za povabilo! Moja pot s pasteli se je začela pred dvajsetimi leti, ko sem prvič kupil nekaj pastelov in preprosto začel ustvarjati. Zanimivo je, da takrat nisem niti vedel, da pastel kot medij obstaja. O njem sem slišal po naključnem pogovoru z znanko. Ta tehnika me je takoj pritegnila, čeprav sem sprva nanjo gledal kot na neko prehodno obdobje, preden bi prešel na oljne barve.

Akt [Robert Pavlič]

In kako je bilo vaše srečanje z oljnimi barvami?

Robert Pavlič: Ko sem prešel na oljne barve, sem začel slikati pod mentorstvom izkušenega umetnika. Ta prehod je bil pomemben korak v mojem razvoju. Vendar sem sčasoma brez posebnega razloga znova začutil potrebo po delu s pasteli, ki so mi postali primarni medij.

Kakšne izzive ste našli pri delu s pasteli, zlasti glede iskanja kvalitetnega materiala?

Robert Pavlič: S časom in napredkom v tehniki je prišla želja po bolj kvalitetnem pastelu, kar je na slovenskem trgu precejšnji izziv. Zahvaljujoč spletnim nakupom sem lahko dostopal do kvalitetnih materialov. Kljub temu verjamem, da je poleg odličnih materialov ključnega pomena tudi znanje in spretnost umetnika.

Vrtnica [Robert Pavlič]

Omenili ste, da vas navdihujejo tako dela velikih slikarjev iz preteklosti kot tudi sodobnih avtorjev. Kako to vpliva na vaše delo?

Robert Pavlič: Moj interes za svetovno likovno umetnost nenehno raste. Inspiracijo najdem v delih velikih mojstrov, kot sta Rubens in Frank Frazetta, pa tudi pri sodobnih avtorjih. Ta navdih mi pomaga pri učenju figurativnega slikanja in razumevanju barv, ki je bil vedno moj glavni cilj.

Soline [Robert Pavlič]

Kako bi opisali svoj slikarski slog in kako se je razvijal skozi čas?

Robert Pavlič: Moj slog je osnovan na realizmu, vendar se zadnja leta oddaljujem od njega v želji, da bi razvil bolj izrazit osebni slog. Verjamem, da je pri slikanju poleg tehničnega znanja izjemno pomembno tudi čustveno stanje, tisti “trenutek”, ki naredi delo resnično posebno. Ne navezujem se na določene motive; za mene je vsak motiv pravi, če sem na koncu zadovoljen s končnim izdelkom.

Michael Jackson [Robert Pavlič]

Kakšne projekte trenutno pripravljate in kako lahko zainteresirani stopijo v stik z vami?

Robert Pavlič: Živim na obali in delam po naročilu, od portretov in krajin do aktov. Vsak, ki bi želel kupiti ali naročiti delo, me lahko kontaktira neposredno preko mojih socialnih omrežij. Vedno sem odprt za nove projekte in izzive.

Hvala za pogovor

Objava Intervju: Robert Pavlič, potovanje skozi barve in čas z umetnikom pastela je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja