Jagnječji ragu: Popolna jed za prave gurmane
Jagnječji ragu je prava poslastica za ljubitelje pristnih, domačih okusov, kjer se nežno meso prepleta z bogato omako, polno svežih sestavin in dišečih zelišč. To je jed, ki diši po počasnem kuhanju, toplini domače kuhinje in dolgotrajnih gurmanskih užitkih. Ne glede na to, ali jo pripravljate za družinsko kosilo ali poseben večer s prijatelji, vas bo ta recept popeljal na kulinarično potovanje, kjer se preprostost združi z eleganco.
Sestavine za jagnječji ragu
Za pripravo jagnječjega raguja boste potrebovali naslednje sestavine:
- 500 g jagnječjega mesa (narezano na kocke),
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 večja čebula (drobno sesekljana),
- 2 stroka česna (sesekljana),
- 2 korenčka (narezana na kolobarje),
- 2 stebli zelene (drobno sesekljana),
- 400 g paradižnikove mezge,
- 200 ml rdečega vina,
- 500 ml goveje jušne osnove,
- 2 lovorjeva lista,
- 1 vejica rožmarina,
- 1 čajna žlička timijana,
- Sol in poper po okusu,
- 200 g krompirja ali testenin (za prilogo, opcijsko).
Navodila za pripravo
Jagnječje meso narežite na enakomerne kocke in ga rahlo začinite s soljo in poprom. V večjem loncu segrejte olivno olje in meso popecite na visoki temperaturi, dokler ne postane zlato rjavo. Meso odstranite iz lonca in ga postavite na stran.
V istem loncu na zmernem ognju popražite čebulo, česen, korenje in zeleno. Pražite 5–7 minut, dokler zelenjava ne postane mehka in rahlo karamelizirana.
V lonec dodajte rdeče vino in ga zavrite, da se alkohol nekoliko upari (približno 2–3 minute). Nato vmešajte paradižnikovo mezgo, jušno osnovo, lovorjeva lista, rožmarin in timijan. V lonec vrnite popečeno meso in vse skupaj dobro premešajte.
Lonec pokrijte in na nizkem ognju kuhajte približno 1,5 do 2 uri. Občasno preverite, ali je potrebno dodati še malo jušne osnove. Meso bo na koncu mehko in se bo kar topilo v ustih.
Preden ragu postrežete, odstranite lovorjeva lista in rožmarinovo vejico. Postrezite ga s krompirjem, testeninami ali kar s kosom svežega kruha, ki je odličen za pomakanje v omako.
Koristen nasvet
Če želite raguju dodati še več okusa, lahko 30 minut pred koncem kuhanja dodate nekaj kock buče, gob ali celo čičerike.
Dober tek!