Jajčevci “alla Parmigiana”

Antonia Lofaso je zmagovalka Top Chef in avtorica The Busy Mom’s Cookbook, to pa je njen preprost recept za njene jajčevce ‘alla Parmigiana’. Jed je v njeni losangeleški restavraciji Scopa, kjer se hrana zgleduje po njenih italijansko-ameriških koreninah, zelo priljubljena. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 žlička sesekljanega česna,
  • dve pesti listov bazilike,
  • 1 dcl skodelica mešanega olja (zmešajte 25 odstotkov oljčnega olja in 75 odstotkov rastlinskega olja),
  • Sol,
  • 6 do 8 jajčevcev,
  • 400ml olja za cvrtje (po možnosti arašidovega, lahko pa uporabite rastlinsko olje ali olje oljne repice),
  • 3 skodelice paradižnikove omake (po možnosti domače, vendar je dobra alternativa tudi malo kakovostnejša, kupljena v trgovini),
  • 300g skodelice naribane mocarele,
  • 300 skodelice naribanega pecorino sira,
  • Sesekljan peteršilj, za serviranje.

Postopek priprave:

Za olje bazilike v mešalniku sesekljajte česen, baziliko, mešano olje in 2 žlički soli (ali po okusu). Mešajte do gladkega in dajte na stran. 

Delno olupite vsak jajčevec, tako da se izmenjujejo trakovi kože in mesa, nato ga po dolgem narežite na rezine, okoli pol centimetra. Rezine položite v posodo za mešanje, začinite s soljo in pustite stati 10 do 15 minut. Precedite, da odstranite odvečno tekočino.

Jajčevce pražite na olju za cvrtje v cvrtniku ali Airfryer pečici pri 180°C do zlato rjave barve, približno 7 minut, na polovici jih obrnite. Po potrebi delajte v serijah. Prenesite na pladenj ali krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, da vpijejo odvečno olje. Pustite, da se jajčevci ohladijo. 

Pečico segrejte na 230°C. 

¼ skodelice paradižnikove omake in nekaj žlic olja bazilike razporedite po dnu pekača, primernega za pečico. Na vrh omake položite plast jajčevcev (približno 8 ali 9 rezin). Pokapajte s 3 žlicami olja bazilike in prelijte z majhno skodelico omake. Potresite s ½ skodelice mocarele in ½ skodelice pecorino sira.  

Nadaljujte s postopkom, dokler ne porabite jajčevcev (na koncu bi morali imeti približno 3 plasti in zaključiti s siri na vrhu). Pecite 15 minut oziroma dokler sir ni zlato rjav. Odstranite, okrasite s peteršiljem in postrezite! 

Dober tek!

Portal24; Foto: Vecteezy

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja