Janša: Evropske volitve ključne za obrambo vrednot in demokracije

Predsednik stranke SDS Janez Janša je pravi, da evropskih volitvah ne bo šlo samo za to, kdo bo Slovenijo zastopal v EU, ampak tudi, kam bo šla slovenska demokracija. SDS je kampanjo vzela resno, ponudila vsebino in najmočnejšo listo. “Čas za štetje mandatov bo šele v nedeljo, nič še ni odločeno, treba se je še boriti,” je dejal in pozval k udeležbi na volitvah.

V nagovoru na volilni konvenciji SDS v Celju je Janez Janša poudaril, da bo na dan splošnega glasovanja tako slovensko kot evropsko volilno telo odločalo o obrambi vrednot, na katerih je nastala EU. Kljub temu je opozoril, da se v zadnji etapi kampanje “ni dalo veliko pogovarjati o tem, za kaj se danes gre v Evropi”.

V SDS so pripravili vsebinski manifest in predstavili odgovore na izzive današnjega časa. Janša je kritiziral politične tekmece, ki naj bi po njegovih besedah raje dvigovali loparčke kot na kvizih v šoli, namesto da bi se soočili z vsebinskimi vprašanji.

SDS predstavlja najmočnejšo listo doslej

Vladni koaliciji je očital “lansiranje” določenih tem, kot so vprašanje priznanja Palestine in pobuda za varen dostop do splava, medtem ko so ključni problemi, ki jih občutijo Evropejci, po njegovem mnenju izostali. “Nas skrbi varnost, vojna v Ukrajini, konflikti na Bližnjem vzhodu, energetska draginja, vprašanje prehranske varnosti, ali bomo sposobni kot Evropa zavarovati zunanje schengenske meje,” je naštel.

Janez Janša je prepričan, da SDS predstavlja najmočnejšo listo doslej. “Imamo kandidate, ki so vredni vašega zaupanja,” je zatrdil. Po torkovem dogajanju v DZ ob priznanju Palestine, pri čemer v SDS koaliciji očitajo teptanje poslovnika DZ, pa bo po Janševih besedah vsak glas štel dvojno. “To mora biti upor proti zlorabi, proti uničevanju slovenske demokracije in ob tem še boj za Evropo,” je pozval.

Prepričan je, da je odgovor, kako naprej, tudi v visoki volilni udeležbi. “Tako vse državljane, ki še niso odločeni, da se podajo na volitve, poziva, da oddajo svoj glas. Mogoče je to zadnja možnost. Ker tisti, ki ne spoštuje poslovnika, se lahko tudi odloči, da ne bo več volitev,” je dejal Janša.

Zaključnega dogodka predvolilne kampanje SDS se je udeležilo več vidnejših predstavnikov stranke, vključno z aktualnima evropskima poslancema SDS Romano Tomc in Milanom Zverom. Ocenila sta, da je bilo v kampanji premalo vsebine, evropske teme pa da so se izgubile, vendar sta se strinjala, da je bila tokratna kampanja intenzivna in v znamenju boja med kandidati znotraj posameznih list.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: SDS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja