Janša: “V vladni koaliciji bi se radi posvetovali z ljudstvom o marihuani. Pa se dajmo še o Palestini.”

Največja opozicijska stranka SDS, naj bi predlagala posvetovalni referendum o priznanju Palestine. S tem bi odložili odločanje o priznanju, ki je sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora. Radio Slovenija sklicujoč se na neuradne informacije poroča, da naj bi SDS predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložila med popoldansko sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, kjer bodo razpravljali o predlogu sklepa vlade, da državni zbor prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo.

Možnost za vložitev predloga za posvetovalni referendum imajo sicer do torkovega glasovanja na seji državnega zbora. Čeprav se ne pričakuje, da bi SDS s predlogom uspel, bi lahko odložili končno odločanje o priznanju Palestine. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je možnost predloga za posvetovalni referendum omenila med manevri, ki bi jih lahko uporabili nasprotniki vladnega sklepa. Po njenih besedah bi s tem odločanje v DZ-ju odložili za 30 dni.

V skladu s poslovnikom DZ-ja se predlog posvetovalnega referenduma uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najpozneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ-ja je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa še 8. julija.

Opozicija kritična do predloga o priznanju Palestine

Vlada je sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v prihodnjem mirovnem sporazumu. Predlagatelji izredne seje DZ-ja, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti regije in rešitvi dveh držav.

Opozicijske stranke SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritične, saj menijo, da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami. SDS je napovedal, da bodo glasovali proti, medtem ko v NSi predloga ne bodo podprli, a mu tudi ne bodo nasprotovali.

Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je v DZ-ju potrebna navadna večina poslancev. Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN-ja, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska, Norveška in štiri karibske države.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja