Je ta hrana res zeleno zlato za izboljšanje spomina?

Japonska kulinarična specialiteta wasabi, ki je znana po svoji ostrini, bi lahko imela presenetljivo koristne učinke na človeški spomin, kažejo nedavne raziskave. Wasabi, zelena omaka, ki je nepogrešljiva spremljevalka sušija, se je izkazala za izjemno koristen dodatek za izboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Raziskovalec Rui Nouchi, ki je sodeloval v tej raziskavi, je izjavil: “Iz prejšnjih študij na živalih smo vedeli, da ima wasabi koristi za zdravje, toda kar nas je res presenetilo, je bila dramatična sprememba pri ljudeh. Izboljšanje je bilo res pomembno.” To odkritje je še posebej obetavno za tiste, ki se želijo boriti proti staranju možganov.

6-MSITC

Aktivna sestavina wasabija, ki je odgovorna za to izboljšanje spomina, je antioksidant in protivnetna snov, imenovana 6-MSITC, ki se v rastlinskem svetu pojavlja le v sledovih, je poudaril Nouchi. V raziskavi je sodelovalo 72 zdravih prostovoljcev, starih od 60 do 80 let, razdeljeni so bili v dve skupini. Ena skupina je prejemala 100 miligramov izvlečka wasabija pred spanjem, medtem ko je druga skupina prejemala placebo.

Po treh mesecih je skupina, ki je uživala wasabi, pokazala opazno izboljšanje tako kratkoročnega kot dolgoročnega spomina. Slednje so izmerili s standardnimi testi jezikovnih spretnosti, koncentracije in sposobnosti opravljanja preprostih nalog. Raziskovalci verjamejo, da 6-MSITC zmanjšuje vnetja in ravni oksidantov v hipokampusu, delu možganov, ki je odgovoren za spomin.

Nouchi, specialist za preprečevanje demence, je dejal, da se je, potem ko je opazil visoko stopnjo osipa iz drugih metod, ki zdravijo možgane, kot so sredozemska prehrana, vadba in glasbena terapija, obrnil še na wasabi. Prepričan je, da bi bil dodatek wasabi, ki bi ga jemali vsak dan, bolj praktičen za starejše.

Wasabi, imenovan tudi “japonsko zeleno zlato,” je rastlina, ki jo je težko gojiti zaradi izjemno specifičnih rastnih razmer. Traja približno dve leti, da dozori do polne velikosti in arome, zato bi se lahko dodatek wasabija kot prehranskega dopolnila izkazal za priročno in učinkovito rešitev za izboljšanje možganske funkcije pri starejših ljudeh.

vir; Foto: Portal24 (AI)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja