Kaj sadimo in presajamo maja?

Maj je mesec, ki vrtnarjem prinaša vrsto opravil, od sajenja do zaščite rastlin pred morebitnimi nočnimi pozebami. Kljub nekoliko spremenljivemu vremenu konec aprila, ki je marsikoga odvrnilo od zgodnejših vrtnarskih aktivnosti, je začetek maja še vedno odličen čas za začetek sajenja in zagotavljanje, da bodo vaše rastline pravočasno dozorele za poletno obiranje.

Presajanje in setev zelenjave

Začnite z presajanjem sadik paradižnika in paprike na prosto. Glede na vremensko napoved je pomembno, da te rastline zaščitite pred morebitno zmrzaljo in močnim mrzlim vetrom. V primeru, da sadik še niste vzgojili, je sredina maja pravi čas za setev teh vrst zelenjave neposredno na vrt.

Solata, ki hitro raste in zapolni prostor, potrebuje pravilno razporeditev po vrtu. Najbolje jo je posaditi pred napovedanim dežjem, kar zmanjša potrebo po dodatnem zalivanju presajenih rastlin.

Kapusnice so odporne na nižje temperature in jih je prav tako primerno posaditi v začetku maja. Konec maja ali v začetku junija je idealen čas za presajanje rastlin, kot so stročnice in bučke, ki so bolj odporne na hladnejše vremenske razmere.

Zaščita rastlin

Za zaščito mladih sadik pred zmrzaljo uporabite naravne materiale, kot so veje in listi, ki ste jih nabrali med čiščenjem vrta. Te materiale razporedite okoli sadik, da ustvarite naravni izolacijski sloj. Za manjše vrtove lahko uporabite tudi tunele iz plastične folije, ki jih pritrdite s kamni ali vejicami, da preprečite kopičenje vlage in omogočite zemlji dihanje. Če so vremenske razmere ugodne, ne pozabite plastiko čez dan delno odstraniti, da omogočite zračenje.

Skrb za že posajene rastline

Grah, ki ste ga morda posadili prej, potrebuje opore, da se ne prilepi na tla. Pomembno je tudi, da redno čistite plevel okoli novih sadik, saj lahko ta zavira njihovo rast in razvoj.

Poleg tega bodite pozorni na morebiten pojav krompirjevega zlata. Čeprav se škodljivci pojavljajo v manjših številkah, se lahko hitro razmnožijo in pustijo jajčeca na listih, kar oteži njihovo odstranjevanje kasneje. Zato je pomembno, da jih odstranite že zdaj.

Maj je mesec poln priložnosti za vrtnarjenje, kljub potencialnim izzivom, ki jih prinaša spremenljivo vreme. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zagotovite, da bodo vaše rastline zaščitene, zdrave in pripravljene za obilno poletno letino. Ne pozabite, da je vsak trud vložen v vrt, korak bliže k bogatejšemu in bolj raznolikemu izboru pridelkov, ki jih boste lahko uživali skozi celo poletje.

[Vir: 24sata]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja