Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oljčno olje?
Oljčno olje je že dolgo znano kot eno zdravju prijaznejših živil. Podobno kot avokado in ovseni kosmiči velja za ključni del zdrave prehrane, predvsem zaradi svoje vloge v sredozemski dieti, ki je pogosto označena kot ena najbolj uravnoteženih in zdravih načinov prehranjevanja. Znanstvene raziskave so pokazale, da je oljčno olje zaradi svoje hranilne sestave eno najboljših olj za kuhanje in vsakodnevno uporabo.
Oljčno olje je bogat vir enkrat nenasičenih maščob, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca. Poleg tega vsebuje veliko antioksidantov, kot so polifenoli in vitamin E, ki delujejo protivnetno in ščitijo celice pred oksidativnim stresom, navaja Parade. Znanstveni pregledi hranilnih lastnosti so potrdili, da oljčno olje vsebuje najvišjo koncentracijo hranil v primerjavi z drugimi jedilnimi olji.
Kako oljčno olje vpliva na telo?
Registrirani dietetiki so opredelili pet glavnih načinov, kako lahko redno uživanje oljčnega olja koristi zdravju.
Znižuje raven holesterola
Oljčno olje je dokazano učinkovito pri izboljševanju ravni holesterola. Z rednim uživanjem oljčnega olja lahko povečate raven “dobrega” HDL holesterola in zmanjšate tveganje za srčno-žilne bolezni. Znanstvene raziskave so pokazale tudi povezavo med uporabo oljčnega olja in nižjo smrtnostjo zaradi bolezni srca.
Povečuje občutek sitosti
Dodajanje oljčnega olja obrokom, na primer v solatnih prelivih ali na pečeni zelenjavi, lahko pomaga podaljšati občutek sitosti. Zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob je manj verjetno, da bi med obroki posegali po prigrizkih. Poleg tega oljčno olje izboljšuje absorpcijo v maščobi topnih vitaminov, kot so A, D, E in K.
Izboljšuje prebavo
Oljčno olje je koristno za črevesje, saj deluje kot naravno, blago odvajalo in pomaga pri uravnavanju prebave. Raziskave kažejo, da povečuje količino koristnih bakterij v črevesju ter zmanjšuje vnetja, kar lahko zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in danke.
Zmanjšuje tveganje za določene vrste raka
Protivnetne lastnosti oljčnega olja, povezane z antioksidanti, lahko zmanjšajo tveganje za raka. Študije so pokazale, da redno uživanje oljčnega olja zmanjšuje tveganje za razvoj raka dojke, prebavil, zgornjih dihal in sečil.
Podpira zdravje možganov in zmanjšuje tveganje za demenco
Raziskave so potrdile, da redno uživanje oljčnega olja zmanjšuje vnetja in ščiti možgane pred kognitivnim upadom. Povezanost med oljčnim oljem in manjšim tveganjem za demenco ter izboljšanim duševnim zdravjem je bila opažena pri ljudeh, ki zaužijejo približno eno do dve žlici oljčnega olja na dan.
Priporočena dnevna količina oljčnega olja znaša eno do dve žlici. Lahko ga uporabljate za kuhanje pri nizkih temperaturah, kot preliv za solate ali dodatek kuhani hrani. Pomembno je, da oljčno olje nadomešča nezdrave maščobe in je del splošno uravnotežene prehrane, bogate s hranilnimi snovmi.
Oljčno olje ostaja ključni del zdrave prehrane, ki poleg hranilnih koristi prispeva k splošnemu dobremu počutju.
Portal24; Foto: Pixabay