Kako razumeti nenadno povečanje apetita pri starejših?

V procesu staranja se mnogi starejši odrasli soočajo z različnimi zdravstvenimi izzivi, med katerimi je demenca ena izmed najbolj razširjenih. Pogosto povezana s simptomi, kot so izguba spomina in težave pri obdelavi informacij, demenca prinaša tudi manj znane stranske učinke. Eden od teh, ki zasluži več pozornosti, je nenadno povečan apetit. Ta pojav lahko povzroči zaskrbljenost med negovalci, saj se pojavlja vprašanje, ali bi bilo povečanje vnosa hrane lahko škodljivo. V tem članku raziskujemo vzroke za ta pojav in kako negovalci lahko učinkovito upravljajo z apetitom svojih ljubljenih.

Vzroki za povečan apetit

Razlogi za prenajedanje pri starejših z demenco so raznoliki:

  • Pozabljivost glede nedavnih obrokov.
  • Stres ali tesnoba zaradi negotovosti naslednjega obroka.
  • Uživanje nezadostno nasitne hrane.
  • Zamenjava občutka dehidracije za lakoto.
  • Upravljanje z negativnimi čustvi, kot so dolgčas, osamljenost ali depresija.

Posebej je treba omeniti, da starejši odrasli z frontotemporalno demenco (FTD) pogosteje izkazujejo simptome, kot so spremenjene prehranjevalne navade in obsedenost z določenimi vrstami hrane.

Strategije za upravljanje

Za negovalce je ključno, da razvijejo potrpežljivost in strategije za upravljanje s temi izzivi. Nekaj koristnih pristopov vključuje:

  • Hidracija: Redno spremljanje vnosa vode za preprečevanje dehidracije, ki se lahko zamenja za lakoto.
  • Pogosti manjši obroki: Ponudite 5–6 manjših obrokov dnevno za ohranjanje občutka sitosti skozi ves dan.
  • Zdravi prigrizki: Izberite nizkokalorične, hranljive prigrizke, kot so sveže sadje in zelenjava, ki pomagajo ohranjati zdravo telesno težo.
  • Socialna interakcija in mentalna stimulacija: Pomagajte zmanjšati čustveno odvisnost od hrane s spodbujanjem socializacije in zagotavljanjem mentalnih aktivnosti.

Nenadno povečanje apetita pri starejših z demenco lahko privede do resnejših zdravstvenih težav, če se ne obvladuje pravilno. Uporaba zgornjih strategij lahko pomaga zagotoviti, da vaši ljubljeni živijo bolj zdravo in izpolnjujoče življenje.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

V primerih, ko se pojavijo resnejše težave, kot je hitro pridobivanje telesne teže ali čezmerna obsedenost s hrano, je ključnega pomena posvetovanje s strokovnjaki. Dietetik ali specialist za prehrano lahko ponudi prilagojene nasvete in načrte prehranjevanja, ki bodo ustrezali posebnim potrebam vašega ljubljenega. Ne oklevajte prosi za napotitev pri zdravniku, če menite, da sami ne morete učinkovito obvladovati situacije.

Razumevanje in prilagajanje prehranskih potreb starejših z demenco zahteva sočutje, potrpežljivost in zavzetost. Z ustrezno podporo in strategijami je možno zagotoviti, da se njihove prehranske potrebe zadovoljujejo na zdrav in uravnotežen način.

[Vir: Griswold home care]

Foto: Freepik

Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja