Kako se zaščititi pred komarji? Raziskovalci so odkrili presenetljiv vpliv barv oblačil.

Nič ni hujšega od nepovabljenih gostov, še posebej, ko gre za komarje. Ta majhna, nadležna bitja se lahko pojavijo kadar koli in nas ujamejo nepripravljene. Medtem ko obstajajo razpršila, sveče in kreme, ki preprečujejo škodljivce, pa je ena metoda morda bolj preprosta – izbira barve oblačil, ki jih nosite.

Raziskovalci z Univerze v Washingtonu so odkrili, da komarje privlačijo določene barve. Komarje privlačijo rdeča, oranžna, črna in cian (barva med modro in zeleno). Po drugi strani pa žuželke ignorirajo zeleno, vijolično, modro in belo, kar pomeni, da so te barve najboljše za nošenje, ko ste zunaj v poletnih mesecih.

Zakaj vas komarji preganjajo?

Jeffrey Riffel, profesor biologije na Univerzi v Washingtonu, pojasnjuje: “Ena najpogostejših vprašanj, ki mi jih zastavljajo, je, ‘Kaj lahko storim, da preprečim pike komarjev?’ Obstajajo trije glavni znaki, ki privabljajo komarje: vaš dih, znoj in temperatura vaše kože. Toda med našo zadnjo raziskavo smo odkrili še četrti znak: rdečo barvo, ki je ni mogoče najti le na vaših oblačilih, ampak tudi na koži vsakogar.”

Znanstveniki so opazovali vedenje samic komarjev rumene mrzlice (Aedes aegypti), ko so bile predstavljene z različnimi vrstami vidnih in vohalnih znakov. Študija je pokazala, da komarji brez dražljaja z vonjem na splošno ignorirajo barve. Ko pa so dodali ogljikov dioksid, so komarji leteli proti rdečim, oranžnim, črnim ali modrozelenim pikam.

Kako se zaščititi pred komarji?

Da zmanjšate pike komarjev, se izogibajte nošenju rdečih, oranžnih, črnih in modrozelenih oblačil. Namesto tega, ko boste to poletje zunaj, se odločite za zelena, vijolična, modra in bela oblačila. Prav tako redno uporabljajte repelente, mreže proti komarjem in preprečujte stoječo vodo okoli vašega doma.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zmanjšate tveganje za pike komarjev in uživate v brezskrbnem poletju, poroča Daily Mail.

Portal24; Foto: Pixabay

Objava Kako se zaščititi pred komarji? Raziskovalci so odkrili presenetljiv vpliv barv oblačil je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja