Kako učinkovito voditi težke intervjuje in pogovore?

V življenju se lahko znajdemo pred težkimi pogovori, bodisi doma ali v službi, kjer moramo voditi razgovore z več posamezniki. Za nekatere je ta proces naraven, za druge pa predstavlja pravi izziv. S pomočjo izkušenj na področju poslovanja, človeških virov in raziskav smo pripravili nekaj ključnih nasvetov za pripravo in izvedbo uspešnega intervjuja.

Razumevanje vaše vloge

Pred začetkom razgovora je ključno razumeti svojo vlogo. Postavili se boste bodisi v vlogo zbiralca informacij ali osebe, ki bo na podlagi teh informacij ukrepala. V poslovnem svetu je ta proces lahko kompleksen, saj intervjuvanje posameznikov prinese precejšnje izzive. Pomembno je razmisliti o pridobitvi pisne izjave, še posebej, če so vpletene različne plasti informacij.

Jasen namen

Najprej morate vedeti morate, kaj želite doseči z razgovorom oziroma intervjujem. Gre za podajo poročila, ukrepanje ali zgolj za splošen vtis? Jasnost namena vam bo pomagala usmeriti pogovor in zbrati ustrezne informacije.

Nevtralnost

Biti morate nepristranski in pošteni zbiralec informacij. Pristranskost lahko vpliva na rezultate razgovora, zato bodite pozorni na svoje misli, ton in postavljena vprašanja.

Resničnost priklica

Zavedati se morate tudi, da čas in čustva vplivajo na priklic informacij. Ljudje si zapomnimo stvari na svoj način, in to je lahko nepopolno ali celo napačno. Poskrbite za razumevanje omejitev človeškega spomina.

Pomembnost govorice telesa

Poleg verbalnih informacij bodite pozorni tudi na govorico telesa. Sarkazem, cinizem in čustva, ki se ne izražajo v besedah, se pogosto pokažejo v telesni govorici. Pazite na te znake, saj lahko dodajo globino razumevanju situacije.

Poslušati ni slišati… več na Govorica telesa.

Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja