Kam z nezrelimi jabolki, ki so zaradi neurja padla na tla? Imamo predloge!

Nezrela jabolka, ki zaradi neugodnih vremenskih razmer prezgodaj odpadejo z dreves, lahko s pridom izkoristimo na različne načine. Priprava kompota, zavitka, marmelade, kisa ali kislih jabolk so le nekatere izmed možnosti, ki nam omogočajo, da zmanjšamo odpadek in obenem obogatimo svojo kuhinjo z domačimi izdelki. S temi nasveti lahko vsak od nas najde način, kako uporabiti nezrela jabolka in hkrati prispevati k bolj trajnostnemu načinu življenja.

1. Priprava jabolčnega kompota

Nezrela jabolka so lahko odlična sestavina za jabolčni kompot. Čeprav so bolj kisla in trša kot zrela jabolka, jih lahko s primerno pripravo spremenimo v okusno sladico ali prilogo. Postopek je preprost: jabolka olupimo, odstranimo pečke in jih narežemo na majhne koščke. V loncu jih pokrijemo z vodo, dodamo sladkor po okusu in nekaj začimb, kot so cimet, klinčki ali limonina lupina. Jabolka kuhamo na srednjem ognju, dokler se ne zmehčajo. Nastali kompot lahko postrežemo vroč ali hladen, samostojno ali kot prilogo k mesnim jedem.

2. Priprava jabolčnega zavitka

Nezrela jabolka lahko uporabimo tudi za pripravo okusnega jabolčnega zavitka, priljubljenega slovenskega peciva. Jabolka olupimo in narežemo na tanke rezine. Nato jih posujemo s sladkorjem, cimetom in drobtinami. Listnato testo razvaljamo, nadevamo z jabolki in previdno zvijemo. Pečemo v pečici, dokler testo ne postane zlato-rjave barve. Jabolčni zavitek postrežemo toplega ali hladnega, posutega s sladkorjem v prahu.

3. Nezreli jabolčni čips

Čeprav nezrela jabolka niso primerna za svežo uživanje zaradi svoje trpkosti in kislosti, jih lahko uporabimo za pripravo okusnega in zdravega prigrizka – jabolčnega čipsa. Nezrela jabolka narežemo na tanke rezine, jih potresemo z malo sladkorja in cimeta ter jih pečemo v pečici na nizki temperaturi, dokler ne postanejo hrustljava. Takšen čips je odličen prigrizek za otroke in odrasle, ki si želijo nekaj zdravega in domačega.

4. Priprava jabolčne marmelade

Nezrela jabolka so odlična za pripravo marmelade, saj vsebujejo veliko pektina, naravnega zgoščevalca. Postopek je preprost: jabolka olupimo, narežemo in skuhamo skupaj s sladkorjem in limoninim sokom. Kuhamo jih, dokler ne dobimo želene gostote. Za dodatno aromo lahko dodamo tudi cimet ali vanilijo. Nastalo marmelado shranimo v sterilizirane kozarce, ki jih zapremo in obrnemo na glavo, da se ustvari vakuum. Jabolčna marmelada je odlična za mazanje na kruh, palačinke ali kot polnilo za peciva.

5. Priprava jabolčnega kisa

Nezrela jabolka so idealna tudi za pripravo domačega jabolčnega kisa. Potrebujemo le jabolka, sladkor in vodo. Jabolka narežemo in damo v velik kozarec. Dodamo sladkor in vodo ter vse skupaj pokrijemo z gazo, da zrak lahko prehaja, vendar preprečimo dostop mrčesu. Mešanico pustimo fermentirati na toplem in temnem mestu nekaj tednov, pri čemer jo občasno premešamo. Ko je kis dovolj kisel, ga precedimo in prelijemo v steklenice. Domači jabolčni kis je odličen za pripravo solatnih prelivov ali kot naravno čistilno sredstvo.

Portal24; Foto: Pixabay

Objava Kam z nezrelimi jabolki, ki so zaradi neurja padla na tla? Imamo predloge! je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja