Kombinacija česna in medu: Novo “tekoče zlato” za prehlad?

Ali potrebujete zdravilo za prehlad? Mnogi ljudje so začeli prisegati na nenavadno kombinacijo česna in medu, ki je postala prava senzacija na družbenem omrežju TikTok. Oznaka #HoneyGarlic ima na TikToku kar 40 milijonov ogledov, privrženci pa tej mešanici pravijo “tekoče zlato” in “nova najljubša začimba”. Zakaj pa so česen in med postali tako priljubljeni?

Obe živili že dolgo veljata za zdravilni. Med, ki ima antioksidativne, protimikrobne, protivnetne, protirakave in antimetastatske učinke, je bil tradicionalno uporabljen za lajšanje kašlja in vnetega grla. Po drugi strani pa česen, ko ga žvečimo ali zdrobimo, sprosti žveplove spojine, kot je alicin, ki lahko okrepijo odziv našega imunskega sistema na bolezni. Poleg tega vsebuje dialil disulfid in s-alil cistein, ki imajo protivirusne, protivnetne in protiglivične lastnosti.

Česen lahko okrepi imunski sistem

Blogerka McKenzie Wheeler je za oddajo Good Morning America razkrila, da je “spoznala, da lahko simptome prehlada ublažiš tako, da daš česen in med v kozarec in pustiš, da skupaj fermentirata.” To trditev je podprl tudi Rhian Stephenson, ustanovitelj spletne strani o zdravju Artah, ki je dejal, da se koristi česna povečajo, ko fermentira.

Dr. Raj Arora je pojasnil, da “česen lahko okrepi imunski sistem in tako prepreči ali zmanjša resnost bolezni, vključno s prehladom.”

Kako pripraviti to zdravilno mešanico? Bloggerka Wheeler priporoča, da v kozarec položite dva do tri olupljene stroke česna, jih prelijete z medom, nato pa vmešate sladki nektar. Kozarec dobro zapremo in postavimo na hladno in suho mesto. Kozarec vsak dan odpiramo in zapiramo, da med fermentacijo ne ustvarjamo pritiska, in “zdravilo” bo pripravljeno za uživanje v treh do štirih tednih. Lahko ga pokapljate po solati ali zelenjavi ali namažete na kruh.

Vendar ne pozabite, da je to besedilo informativnega značaja in podatki v njem dajejo le splošen pregled. Ne morejo nadomestiti strokovnega zdravstvenega nasveta. Zdravljenje hudih bolezni zahteva individualen pristop, ki ga lahko zagotovi le zdravnik ob upoštevanju vseh vaših individualnih značilnosti in potreb.

vir; Foto: Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja