Kremna špargljeva juha – pomlad na vašem krožniku

Prihod pomladi naznanjajo ne le toplejši dnevi, ampak tudi obilje sveže zelenjave, ki navdihuje kuharske mojstre in ljubitelje kuhanja po vsem svetu. Med najbolj priljubljenimi spomladanskimi poslasticami so nedvomno šparglji, ki jih lahko pripravimo na nešteto načinov. Tokrat vam predstavljamo recept za kremno špargljevo juho, ki bo zagotovo ogrela vaša srca in navdušila vaše brbončice.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 500 g svežih zelenih špargljev,
  • 2 srednje veliki čebuli,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove,
  • 200 ml smetane za kuhanje,
  • sol in sveže mleti beli poper,
  • muškatni orešček (po okusu),
  • sveži peteršilj za okras.

Navodila za pripravo:

Najprej šparglje temeljito operemo pod tekočo vodo. Odstranimo olesenele dele stebel tako, da šparglje nežno upognemo, dokler se ne zlomijo na naravnem prelomnem mestu. Nato šparglje narežemo na manjše koščke, pri čemer pustimo vršičke celotne za okras.

Na srednjem ognju segrejemo olivno olje v večjem loncu. Dodamo drobno sesekljano čebulo in česen ter pražimo, dokler čebula ne postane steklasta.

K praženi čebuli in česnu dodamo narezane šparglje (razen vršičkov) in pražimo še nekaj minut. Nato zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in pustimo, da zavre. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno 15 minut, da se šparglji popolnoma zmehčajo.

Ko so šparglji kuhani, juho odstavimo z ognja. S paličnim mešalnikom juho gladko zmiksamo. Nato juho vrnemo na ogenj, dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in muškatni orešček po okusu. Vse skupaj dobro premešamo in segrejemo, ne da bi juho zavreli.

Medtem v majhni količini vode na hitro pokuhamo prihranjene špargljeve vršičke (lahko jih tudi na hitro popečete). Juho serviramo v krožnike, okrasimo z vršički in sveže nasekljanim peteršiljem.

Ta preprosta, a izjemno okusna kremna špargljeva juha predstavlja popolno spomladansko jed, ki bo navdušila tako vaše domače kot goste. Je odlična izbira za lahkotno kosilo ali večerjo, ki jo lahko postrežete s kosom svežega kruha. Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja