Kremna zeljna solata – okusna in sveža priloga
Ko iščemo načine, kako obogatiti našo vsakdanjo prehrano z več barvami, svežino in hranili, pogosto zaidemo v svet solat. Med širokim spektrom solatnih receptov izstopa ena posebej: kremna zeljna solata. Ta jed združuje preprostost priprave s kompleksnostjo okusov in tekstur, ki jih prinašajo sestevine v tej solati. Ne le da je solata vizualno privlačna, ampak s svojo zdravilno kombinacijo sestavin služi kot popolna priloga ali lahka samostojna jed. Pripravljena je iz sestavin, ki so običajno vedno pri roki, kar jo naredi idealno za hitro pripravo.
Sestavine, ki jih bomo potrebovali za 4 porcije:
- 1/2 srednje velike glave svežega belega zelja,
- 1/2 srednje velike glave svežega rdečega zelja,
- 2 srednje velika korenčka,
- 1 majhna čebula,
- 150 ml kisle smetane,
- 2 žlici majoneze,
- 1 žlica gorčice,
- sol in poper po okusu,
- 1 žlica jabolčnega kisa,
- 1 žlica sladkorja (po želji).
Navodila za pripravo:
Priprava zelenjave: Belega in rdečega zelja narežemo na tanke trakove. Korenček naribamo, čebulo pa drobno sesekljamo.
Priprava preliva: V manjši skledi zmešamo kislo smetano, majonezo, gorčico, sol, poper, jabolčni kis in sladkor, da dobimo gladko omako.
Združevanje sestavin: V večji skledi združimo narezani zelji, nariban korenček in sesekljano čebulo. Dodamo preliv in dobro premešamo.
Počivanje: Solato pokrijemo in za najboljši okus pustimo v hladilniku vsaj eno uro, da se okusi prepojijo.
Kremna dvojna zeljna solata se odlično poda k pečenim ali žar mesnim jedem, kot so piščančji file, svinjski kotleti ali ribe. Prav tako je odlična kot priloga k različnim zelenjavnim pečenkam ali kot osvežilna dodatek k piknik meniju. Ta solata je popoln primer, kako lahko preproste sestavine transformiramo v izjemno jed, ki prinaša svežino in barvitost na naše pomladne krožnike. Uživajte v vsakem grižljaju te zdrave, hrustljave poslastice! Dober tek!
Foto: Portal24 (AI)