Kristjani bomo v nedeljo začeli advent

[STA] – Kristjani po vsem svetu bodo v nedeljo začeli advent, ki je namenjen pričakovanju in pripravam na božič kot drugi največji krščanski praznik. “Advent predstavlja čas pričakovanja in upanja, da je vedno mogoče začeti znova,” je za STA bistvo tega časa opisal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Sama beseda advent po Jamnikovih besedah pomeni pričakovanje, saj kristjani v tem času pričakujejo in se pripravljajo na rojstvo Jezusa Kristusa, odrešenika. “Hkrati je advent poseben čas tudi za vse ostale. Skupaj se pripravljamo na božični čas in novo leto. Zato adventni dnevi še posebej povezujejo,” je dejal.

V času adventa in Božiča, ki mu sledi, se po Jamnikovih opažanjih v srcih ljudi rojeva “nekaj toplega, nežnega in lepega, ko človek odkriva tisto, kar je najlepše v njem in tudi v drugih”. To je tudi čas, ko po škofovih besedah v Cerkvi posebej povabijo k veselju do življenja, predvsem pa upanju, “če se morda stvari včasih razvijejo drugače, kot smo mislili, da se bodo”. “Nobena stvar na tem svetu ni brez razloga, vse ima svoj pomen, tudi vzponi in padci, zato se lahko iz njih veliko naučimo. Ključnega pomena pri tem je zaupanje, da lahko vedno začnemo znova, in ravno to prinaša adventni čas,” je dejal.

Adventni venček

Najbolj vidno zunanje znamenje adventnega časa so adventni venci. Običajno so okrašeni s štirimi svečami, ki po krščanski simboliki predstavljajo upanje, mir, veselje in ljubezen. Prvo svečo verniki prižgejo na prvo adventno nedeljo, nato pa vsako nedeljo prižgejo še eno dodatno. Po zadnji adventni nedelji, ko na adventnem vencu gorijo vse štiri sveče, sledi Božič.

V cerkvah v času adventa prevladuje vijolična barva, ki predstavlja upanje, da bo Jezusovo rojstvo pregnalo temo. Vijolične barve so najpogosteje tudi sveče, ki krasijo adventne vence.

Čas adventa in Božiča se marsikje pozna tudi v kulinariki. Takrat iz domačih kuhinj in tudi po ulicah zadiši po cimetu, orehih, kuhanem vinu in drugih dobrotah. Tradicionalno so v kuhinji suho sadje, rožiči, rozine, čokolada, kar so tudi najpogostejše sestavine pekovskih izdelkov in sladic v adventu in na božič. Pogosto zadiši po potici, piškotih in medenjakih. Vse to in še več ponujajo tudi tradicionalni adventni oziroma predbožični sejmi, ki tako pri nas kot v tujini privabijo številne.

Portal24; Foto: Portal24 (AI)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja