Krompirjev narastek: Okusno in preprosto

Ko vročina doseže vrhunec, iščemo osvežujoče in lahke jedi, ki nam bodo polepšale poletne dni. Tokrat vam predstavljamo recept za poletni krompirjev narastek, ki je popoln za kosilo ali večerjo. S preprostimi sestavinami in hitrim načinom priprave bo ta jed navdušila celotno družino.

Navedene količine sestavin zadostujejo za približno 4 do 6 oseb, odvisno od tega, ali je poletni krompirjev narastek postrežen kot glavna jed ali kot priloga. Če ga postrežete kot glavno jed, bo verjetno dovolj za 4 osebe, medtem ko bo kot priloga zadostoval za 6 oseb.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 kg krompirja,
  • 2 jajci,
  • 200 ml kisle smetane,
  • 150 g naribanega sira (najbolje mešanica parmezana in gaude),
  • 1 srednje velika čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 1 bučka,
  • 1 rdeča paprika,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • sol in poper po okusu,
  • sveža zelišča (peteršilj, drobnjak) za okras.

Navodila za pripravo:

Priprava krompirja: Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Nato ga skuhamo v osoljeni vodi, dokler ni skoraj mehak (približno 10 minut). Pazimo, da krompir ne razpade.

Priprava zelenjave: Medtem ko se krompir kuha, sesekljamo čebulo in česen. Bučko narežemo na tanke rezine, rdečo papriko pa na majhne kocke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo ter česen, dokler ne postaneta zlato rjava. Dodamo narezano bučko in papriko ter pražimo še nekaj minut, da se zelenjava zmehča.

Priprava zmesi: V veliki skledi stepemo jajci in dodamo kislo smetano ter polovico naribanega sira. Zmes dobro premešamo in začinimo s soljo in poprom po okusu.

Sestavljanje narastka: Pečico segrejemo na 180°C. Pekač namastimo z malo olivnega olja. Na dno pekača položimo plast kuhanega krompirja, nato dodamo plast prepražene zelenjave. Nadaljujemo s plastmi, dokler ne porabimo vseh sestavin. Vsako plast prelijemo z jajčno-smetanovo zmesjo.

Pečenje: Po vrhu potresemo preostali naribani sir in pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut, dokler narastek ne dobi zlato rjave skorjice.

Postrežba: Narastek pred serviranjem nekoliko ohladimo in potresemo s svežimi zelišči. Postrežemo ga lahko kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu ali ribam.

Uživajte v lahkem in okusnem poletnem obroku!

Ta poletni krompirjev narastek je idealen za vse, ki želite hitro in preprosto pripraviti okusno jed, ki vas ne bo preveč obremenila v vročih dneh. Preizkusite ta recept in navdušite svoje najbližje s kulinaričnimi veščinami! Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja