Ko govorimo o toplih, domačih jedeh, ki nas s svojo preprostostjo in okusom vedno znova osvojijo, se med prvimi gotovo znajde krompirjev narastek. Na pogled morda skromna, a z nekaj premišljenimi sestavinami lahko postane prava zvezda družinske mize.

Krompir je eno izmed najbolj hvaležnih živili. Nasiti, lepo se poda k skoraj vsem sestavinam in nas popelje v pravo domačnost. Ko ga združimo še z brokolijem, rdečo čebulo in dobro pestjo sirov, dobimo kombinacijo, ki je hkrati hranljiva, barvita in polna okusa. Vonj, ki se med peko širi iz pečice, napolni kuhinjo z domačnostjo, na krožniku pa čaka hrustljava skorjica in mehka, sočna notranjost.

Narastek je tudi praktična izbira: pripravimo ga lahko vnaprej, primeren je za pogostitve in skoraj vedno ostane še kak kos za naslednji dan – ki je, če smo iskreni, pogosto še boljši, saj se okusi lepo prepojijo.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800 g krompirja,
  • 250 g brokolija,
  • 1 večja rdeča čebula,
  • 200 g naribanega sira (mešanica gaude in parmezana je odlična),
  • 200 ml sladke smetane za kuhanje,
  • 2 jajci,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • sol, poper, muškatni orešček,
  • nekaj svežih lističev bazilike za okras.

Postopek priprave:

Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih na hitro skuhamo v osoljeni vodi (5–6 minut, da ostanejo čvrsti).

Brokoli razdelimo na cvetke in ga blanširamo 3 minute.

V pekač, premazan z olivnim oljem, razporedimo krompir, čebulo in brokoli.

V posebni posodi zmešamo smetano, jajci, sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Prelijemo po zelenjavi.

Potresemo z naribanim sirom in pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 35 minut, dokler ne dobi zlato rjave skorjice.

Postrežemo toplo, okrašeno s svežo baziliko.

Kalorična vrednost

Za porcijo krompirjevega narastka (približno 350 g) lahko računate na približno 420 kalorij. V tem je:

  • 20 g beljakovin,
  • 18 g maščob,
  • 45 g ogljikovih hidratov.

Gre za jed, ki je dovolj hranljiva, da nadomesti glavni obrok, še posebej, če jo postrežemo s skledo sveže solate.

Če želite narastek popestriti, dodajte nekaj rezin slanine ali pa ga obogatite z gobami. Vegetarijanska različica pa zasije s ščepcem kozjega sira, ki poskrbi za nekoliko bolj intenziven okus.

Krompirjev narastek tako ostaja jed, ki združuje domačnost, toplino in preprostost. V njem se skriva ravno prav nostalgije, a hkrati dovolj prostora za sodoben kulinarični pridih. Jed, ki povezuje generacije in se v kuhinji vedno znova izkaže za zmagovalno izbiro.

Alenka Mirnik

Foto: Pixabay

Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor