Kuhano vino: preprost recept za bogat okus praznikov
Ko zima potrka na vrata in mraz preplavi zrak, se v kuhinji začnejo širiti topli in dišeči vonji praznikov. Eden najbolj priljubljenih zimskih napitkov, ki združuje bogate arome začimb, sladkobo sadja in toplino rdečega vina, je kuhano vino. Kuhano vino ogreje roke in dušo, hkrati pa v dom prinese pridih prazničnega razpoloženja. Če želite to zimsko klasiko pripraviti doma, imamo za vas preprost recept, s katerim bo kuhano vino postalo zvezda vaših druženj.
Sestavine za kuhano vino
Za pripravo kuhanega vina potrebujete naslednje sestavine:
- 1 liter suhega ali polsuhega rdečega vina (npr. merlot, cabernet sauvignon),
- 200 ml vode,
- 100 g sladkorja ali medu (po okusu),
- 1 pomaranča (narezana na kolobarje),
- 1 limona (narezana na kolobarje),
- 2 cimetovi paličici,,
- 5–6 klinčkov
- 2 zvezdasti janež,,
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- (po želji) 50 ml pomarančnega ali jabolčnega soka,
- (po želji) nekaj jagod kardamoma ali vaniljeva strok.
Navodila za pripravo
V srednje veliki lonec vlijte vodo in dodajte sladkor ali med. Mešajte na srednjem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. V lonec dodajte začimbe: cimet, klinčke, zvezdasti janež, muškatni orešček ter po želji kardamom in vaniljo.
Pomarančo in limono narežite na tanke kolobarje in jih položite v lonec. Če želite pijači dodati sadno noto, dodajte tudi pomarančni ali jabolčni sok. Sadje bo pijači dodalo osvežilen in rahlo kiselkast okus.
V lonec počasi vlijte rdeče vino. Pomembno je, da pijače ne zavrete, saj bi to uničilo alkohol in okus vina. Kuhano vino naj se na nizkem ognju segreva približno 20–30 minut, da se okusi dobro prepojijo.
Kuhano vino precedite, da odstranite začimbe in sadje, nato pa ga vlijte v toplotno odporne kozarce ali skodelice. Po želji ga okrasite z rezino pomaranče ali cimetovo paličico. Pijačo postrezite toplo in uživajte v bogatih okusih.
Nasveti za pripravo popolnega kuhanega vina
- Izbira vina: Uporabite kakovostno rdeče vino, saj bo njegov okus ključen za celotno izkušnjo. Vina z nižjo vsebnostjo taninov so idealna, saj so manj grenka.
- Prilagodite sladkobo: Če niste ljubitelj sladkih pijač, lahko količino sladkorja zmanjšate ali ga nadomestite z medom za naravno sladkost.
- Eksperimentirajte z začimbami: Dodajte ščepec cimeta v prahu, ingverja ali celo malo črnega popra, da ustvarite bolj pikanten okus.
Priprava kuhanega vina je preprost način, kako pričarati praznično vzdušje in ogreti srce v hladnih večerih. Poskusite ta recept in si privoščite trenutek sprostitve ob skodelici te klasične pijače. Na zdravje!