Lignji v omaki s curry pasto in kokosovim mlekom

Lignji s curry pasto so popolna izbira za tiste, ki želijo okusiti pridih azijske kulinarike v svoji kuhinji. Ta jed združuje bogate okuse curry paste z nežnostjo lignjev, ki so pravi vir beljakovin, hkrati pa je obrok izjemno nizkokaloričen

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 g svežih lignjev, očiščenih in narezanih na obročke.
  • 2 žlici rdeče curry paste.
  • 2 žlici rastlinskega olja (kokosovo olje je še posebej priporočljivo).
  • 200 ml kokosovega mleka.
  • 1 čebula, drobno sesekljana.
  • 2 stroka česna, sesekljana.
  • 1 zelena paprika, narezana na trakove.
  • 100 g češnjevih paradižnikov, razpolovljenih.
  • Sveži zeleni poper v grozdih (za dekoracijo, po želji).
  • 1 žlička ribje omake.
  • 1 žlička sladkorja.
  • Svež koriander za okras.
  • Sol in poper po okusu.
  • Kuhani jasminov riž (za postrežbo).

Postopek priprave:

Očiščene lignje dobro sperite pod hladno vodo in jih narežite na enakomerne obročke. Popivnajte odvečno vodo s papirnato brisačo.

V večji ponvi segrejte olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite 2–3 minute, dokler ne postaneta mehka in dišeča.

K prepraženi čebuli in česnu dodajte rdečo curry pasto. Dobro premešajte in pražite približno 1 minuto, da se sprostijo arome.

V ponev vlijte kokosovo mleko in premešajte, da se curry pasta enakomerno razporedi. Dodajte ribjo omako in sladkor ter pustite, da omaka rahlo vre 3–4 minute.

V omako dodajte lignje in papriko. Kuhajte 5–7 minut, dokler lignji ne postanejo mehki, a še vedno čvrsti. Nato primešajte razpolovljene češnjeve paradižnike in kuhajte še 2 minuti.

Jed okrasite s svežim koriandrom in grozdi zelenega popra. Postrezite vroče, skupaj s skodelico kuhanega jasminovega riža.

Nasvet za pripravo:

Lignjev ne kuhajte predolgo, saj postanejo gumijasti. Najboljši so, ko so kuhani ravno prav – mehki in sočni. Če želite bolj pikanten okus, dodajte dodatno žlico curry paste ali kanček sveže čilijeve omake.

Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja