Vsi vemo, da preveč sladkorja ni dobro za naše telo – povzroča nihanje energije, vpliva na telesno težo in lahko poveča tveganje za številne bolezni. Manj znano pa je, kako sladkor neposredno vpliva na imunski sistem. Znanstveniki že leta opozarjajo, da pretirano uživanje sladkorja ne obremenjuje le presnove, temveč tudi oslabi naravno obrambo telesa. Ko pa količino sladkorja zmanjšamo, se v telesu začnejo dogajati presenetljivo hitre in opazne spremembe.

Ko zmanjšate vnos sladkorja, se telo najprej „umiri“. Krvni sladkor postane bolj stabilen, kar pomeni manj nenadnih energijskih padcev. Telo ne potrebuje več konstantnih „popravkov“ v obliki sladkih prigrizkov, da bi ohranjalo raven glukoze.

Zmanjšanje sladkorja ima tudi protivnetni učinek. Sladkor namreč spodbuja vnetne procese v telesu, kar oslabi delovanje belih krvničk. Po podatkih študije ameriškega National Institutes of Health lahko že šest ur po zaužitju večje količine sladkorja sposobnost imunskih celic za boj proti bakterijam upade za skoraj 50 odstotkov. Ko sladkor omejite, se to ravnovesje postopoma vzpostavi nazaj – telo se dobesedno začne čistiti.

V nekaj tednih brez presežka sladkorja se izboljša tudi črevesna mikrobiota – tisti zapleten ekosistem bakterij, ki igra ključno vlogo pri imunskem odzivu. Sladkor namreč hrani „slabe“ bakterije in kvasovke, kar povzroča neravnovesje v črevesju. Ko teh hranil ni več v presežku, se „dobre“ bakterije začnejo hitreje razmnoževati, prebava se izboljša, in posledično se okrepi tudi imunska linija obrambe.

Znanstveniki čedalje bolj potrjujejo povezavo med črevesjem in imunskim sistemom – kar pomeni, da lahko z zmanjšanjem sladkorja dejansko vplivamo na to, kako dobro se telo odziva na viruse in bakterije. Posledično mnogi opazijo, da redkeje zbolijo, da so prehladi krajši ali blažji, ter da se po bolezni hitreje poberejo.

Po mesecu dni: močnejše celice in manj oksidativnega stresa

Zmanjšanje sladkorja ima tudi vpliv na celično raven. Presežek glukoze v krvi povzroča proces, imenovan glikacija – to je, ko se sladkor veže na beljakovine in maščobe v telesu ter ustvarja t. i. AGE spojine (advanced glycation end products). Te spojine pospešujejo staranje celic in povzročajo oksidativni stres, kar oslabi imunski sistem.

Ko sladkor zmanjšamo, se proizvodnja teh škodljivih spojin zmanjša, telo pa lažje obnavlja tkiva in regenerira celice imunskega sistema, kot so limfociti in makrofagi. Ti so ključni za hitro prepoznavanje in uničenje virusov ali bakterij, še preden se razširijo.

Sladkor deluje kot gorivo za vnetje. Ko ga zmanjšamo, damo imunskemu sistemu priložnost, da se osredotoči na obrambo in ne na nenehno popravljanje škode, ki jo povzroča prehrana.

Dolgoročno: boljše razpoloženje, manj bolezni in stabilna odpornost

Ena od manj očitnih, a pomembnih sprememb, je tudi uravnoteženje hormonov. Sladkor vpliva na kortizol (hormon stresa) in inzulin – oba igrata pomembno vlogo pri uravnavanju imunskega sistema. Dolgotrajno visoka raven sladkorja povzroča hormonsko nestabilnost, ki oslabi odzivnost telesa na vnetja in okužbe.

Ko sladkor zmanjšamo, se hormonski sistem stabilizira, s tem pa se izboljša tudi spanje, koncentracija in razpoloženje. In ker je spanec eden najpomembnejših dejavnikov za močno imunost, se dolgoročni učinki kažejo v večji odpornosti.

Tudi koža pogosto postane bolj sijoča in manj občutljiva, saj se vnetje v telesu zmanjša. Mnogi, ki so zmanjšali sladkor, poročajo o manjših težavah z aknami in manj občutku „težkega telesa“.

Ni treba, da sladkor popolnoma odstranite iz prehrane – že zmanjšanje količine prinese pomembne koristi. Začnite s tem, da postopoma izločite sladke pijače, peciva, bele kruhe in industrijske prigrizke. Namesto tega posezite po naravnih virih sladkobe, kot so sadje, temna čokolada in oreščki.

Telo vam bo hvaležno: v nekaj tednih boste opazili več energije, manj utrujenosti, bolj stabilno razpoloženje – in predvsem močnejši imunski sistem, ki se bo lažje spopadal z izzivi vsakdanjika.

Alenka Mirnik

Foto: Pexels

 Prispevek je pripravljen s pomočjo umetne inteligence.

Morda vas zanima tudi

Dodaj odgovor