Mehiška kuhinja na domačem krožniku: Tacosi in enchilada
Mehiška kuhinja je znana po svojih drznih okusih, barvitih sestavinah in preprostih, a bogatih jedeh, ki navdušujejo brbončice po vsem svetu. Od uličnih stojnic v Mexico Cityju do restavracij na obalah Cancúna se mehiška kulinarična dediščina prenaša iz roda v rod in ostaja izjemno priljubljena tudi daleč stran od svoje domovine. Priprava mehiških jedi doma ne zahteva zapletenih postopkov ali posebnih naprav, temveč le nekaj osnovnih sestavin in željo po raziskovanju okusov.
Jedro mehiške kuhinje tvorijo preproste, a vsestranske sestavine. Koruzna moka, fižol, paradižnik, čili paprike in avokado so nepogrešljivi v skoraj vsaki jedi. Koruzne tortilje, ki so temelj številnih priljubljenih jedi, lahko pripravite tudi doma. Potrebujete le koruzno moko, vodo in ščepec soli. Iz teh preprostih sestavin lahko ustvarite mehke tortilje, ki služijo kot osnova za tacos, quesadille ali enchilade.
Fižol, najpogosteje črni ali pinto, je nepogrešljiv del mehiških jedi. Postrežen kot priloga, nadev za tortilje ali kot sestavina v enolončnicah, fižol prinaša jedi beljakovine in kremasto teksturo. Paradižnikova salsa, guacamole in sveža zelenjava pa dodajo svežino in ravnovesje intenzivnim okusom.
Tacos: jed, ki jo lahko prilagodite po svojem okusu
Tacos so verjetno najbolj prepoznavna mehiška jed, ki omogoča nešteto različic. Tradicionalno jih pripravljajo s koruznimi tortiljami, napolnjenimi z različnimi nadevi. Klasični tacos al pastor vsebujejo marinirano svinjsko meso s pridihom ananasa, medtem ko ljubitelji morskih jedi posegajo po tacosih z ribami ali kozicami. Za pripravo doma lahko uporabite piščančje, goveje ali vegetarijanske različice.
Pomemben del vsakega tacoja je tudi salsa. Od blage salsa verde iz tomatillov do pikantne salsa roja iz rdečih čilijev – izbira je široka. Za dodatno svežino pa poskrbi sesekljan koriander in sok limete.
Recept za domače tacos:
- 2 skodelici koruzne moke,
- 1,5 skodelice vode,
- ščepec soli,
- nadev po izbiri (piščanec, govedina, zelenjava),
- sveža zelenjava, salsa, guacamole.
Navodila:
- V skledi zmešajte moko, vodo in sol ter pregnetite testo.
- Testo oblikujte v kroglice in jih razvaljajte v tanke tortilje.
- Tortilje specite na vroči ponvi brez olja, približno 1-2 minuti na vsaki strani.
- Napolnite z izbranim nadevom in postrezite s svežo zelenjavo in salsami.
Pomemben del vsakega tacosa je tudi salsa. Od blage salsa verde iz tomatillov do pikantne salsa roja iz rdečih čilijev – izbira je široka. Za dodatno svežino pa poskrbi sesekljan koriander in sok limete.
Enchilade: preprosta enolončnica z bogatimi okusi
Enchilade so še ena priljubljena mehiška jed, ki jo lahko pripravite doma. Gre za tortilje, napolnjene z različnimi nadevi, zavite in prelite z omako ter posute s sirom. Klasične enchilade suizas so prelite z zeleno omako in gratinirane v pečici, medtem ko so enchilade rojas prelite z rdečo omako. Priprava je preprosta: tortilje napolnite s piščancem, sirom ali zelenjavo, jih prelijte z izbrano omako in pecite, dokler sir ne postane zlatorjav.
Recept za enchilade:
- 8 koruznih tortilj,
- 400 g kuhanega piščanca,
- 300 ml paradižnikove omake,
- 200 g naribanega sira,
- začimbe po okusu (čili, kumina, česen v prahu).
Navodila:
- Tortilje napolnite s kuhanim piščancem in začimbami.
- Zavijte in položite v pekač.
- Prelijte s paradižnikovo omako in potresite s sirom.
- Pecite 20 minut na 180 °C, dokler sir ne porumeni.
*Recepta sta zasnovana za približno 4 osebe. Tacos lahko prilagodite glede na količino nadeva, pri enchiladah pa 8 tortilj običajno zadostuje za štiri porcije.
Dodatki, ki zaokrožijo obrok
Mehiška kuhinja ni popolna brez dodatkov, ki jedi dvignejo na višjo raven. Guacamole, pripravljen iz zrelega avokada, limetinega soka, soli in malo česna, je klasična priloga k tacosom in nachosom. Pico de gallo, sveža salsa iz paradižnika, čebule, koriandra in limetinega soka, doda jedem svežino. Za tiste, ki imajo radi močnejše okuse, pa je tu še kremasta omaka iz čilija chipotle.
Priprava mehiške hrane doma ne zahteva eksotičnih sestavin ali zapletenih tehnik. S pravimi osnovnimi živili, kot so koruzne tortilje, fižol, paradižniki in čiliji, lahko ustvarite raznolike in okusne obroke. Tacos, enchilade in druge jedi mehiške kulinarike so odlična izbira za družinska kosila ali večerje s prijatelji, saj omogočajo ustvarjalnost in prilagodljivost okusu vsakega posameznika.
Dober tek oziroma – buen provecho!
Portal24; Foto: Pixabay/ adoproducciones
Some truly nice and useful information on this site, also I think the style has wonderful features.