Melatonin in staranje: Kako lahko pomaga pri spominu in dolgoživosti

Melatonin, naravni hormon, ki ga proizvaja epifiza v možganih, je najbolj znan po svoji vlogi pri uravnavanju spanja. Vendar pa raziskave kažejo, da ima ta izjemen hormon veliko širši spekter koristi, še posebej pri staranju, ohranjanju spomina in dolgoročni vitalnosti.

Melatonin in spanje

Melatonin je ključen za uravnavanje našega cirkadianega ritma, notranje ure telesa, ki nam pomaga vzdrževati reden ciklus spanja in budnosti. S staranjem se proizvodnja melatonina zmanjšuje, kar pogosto vodi v motnje spanja pri starejših ljudeh. Pomanjkanje kakovostnega spanca pa je neposredno povezano s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z zmanjšano kognitivno funkcijo, oslabljenim imunskim sistemom in povečanim tveganjem za kronične bolezni.

Vpliv na spomin in kognitivne funkcije

Ena izmed najbolj zanimivih ugotovitev nedavnih raziskav je vpliv melatonina na spomin in kognitivne funkcije. Melatonin deluje kot močan antioksidant, ki ščiti možgane pred oksidativnim stresom in vnetji, ki so pogosti pri staranju. S tem lahko pomaga pri preprečevanju degenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Študije na živalih so pokazale, da dodajanje melatonina izboljša učenje in spomin. Pri ljudeh so rezultati mešani, vendar več raziskav kaže na pozitivne učinke melatonina pri izboljšanju kognitivnih funkcij, zlasti pri starejših odraslih. Redno jemanje melatoninskih dodatkov lahko pomaga izboljšati spomin in zmanjšati tveganje za kognitivni upad.

Melatonin kot antioksidant… več na Senior24

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja