Ministrica Vrečko ob odstopu predsednika RTV Slovenija: Nova zakonodaja bo naslovila tudi finančne izzive

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob odstopu predsednika uprave RTV Slovenija, Zvezdana Martića, poudarila, da se težave na RTV-ju niso začele z mandatom te vlade. Vprašanje financiranja se bo reševalo z novim zakonom o RTV-ju. Ministrica je ob tem poudarila, da je za dolgoletne težave Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) kriv tudi stari zakon o RTV Slovenija, ki je v svojem jedru, kot meni ministrica, predpostavljal predvsem politično upravljanje zavoda. Dodala je še: “Po drugi strani pa sta tudi prejšnja vlada in vodstvo močno prispevala k odnosu znotraj hiše.”

Ministrica je poudarila, da morajo organi vodenja in upravljanja skrbeti za nemoten potek dela v interesu javnosti, zaposlenih in zavezanosti dostopa do informacij. Poudarila je tudi, da je financiranje RTV-ja jasno določeno z zakonom, kar preprečuje politično vpletanje v program prek financiranja. Ministrica je spomnila, da je ob RTV-prispevku, ki ga določa zakon, aktualna vlada zagotovila še dodatna sredstva, in sicer v znesku 15 milijonov evrov.

Helena Milinković, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, je v odzivu na odstop predsednika uprave izrazila zaskrbljenost: “Včerajšnja razprava na Svetu RTV Slovenija in posledični odstop predsednika Uprave RTV, Zvezdana Martića, prav v ničemer ne prispevata k stabilizaciji razmer in povrnitvi zaupanja javnosti v delovanje javnega medija.” Milinkovićeva je opozorila, da trenutne razmere zavirajo dolgoročno programsko in kadrovsko načrtovanje ter pogovore z ustanoviteljem glede stabilnega in zadostnega financiranja dejavnosti javnega medija.

Odziv Društva novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je v odzivu zapisalo, da so ves čas odločno nasprotovali načrtni in sistematični razgradnji javne RTV Slovenija pod prejšnjim vodstvom. “Ob sprejetju novele zakona o RTV in uspešnem referendumu, ko je spremembe na RTV odločno podprla tudi javnost, pa smo opozorili tudi na občutljivost obdobja, ki prihaja. Opozarjali smo na pomen transparentnega delovanja in na nujnost vizije razvoja profesionalnega in modernega medija, ki se bo odmaknil od preteklih praks,” so navedli. V DNS-ju so pričakovali odločno ukrepanje novega vodstva, a so bile zadnje poteze vodstva večkrat razočarajoče.

“Politični pritiski so popustili, se je pa novo vodstvo znašlo v nezavidljivem položaju ob opustošeni finančni sliki zavoda, ki ga je pričakala,” so poudarili v DNS-ju. Izpostavili so, da si RTV zasluži dobro vodstvo, ki bo razumelo izzive časa in ne bo bežalo pred reševanjem nakopičenih težav. “RTV je treba postaviti na noge. Tu dileme ni. To je zahtevala tudi javnost na referendumu in to si javnost tudi zasluži,” so sklenili odziv.

Ministrica Vrečko je obljubila, da bo novela zakona o RTVS kmalu v javni razpravi in da je nujno, da financiranje neodvisnega medija ni odvisno vsakokratne politike. Vir stabilnega financiranja pa je po mnenju ministrice trenutni RTV-prispevek. “Več podrobnosti pa bo jasnih, ko bomo nov zakon dali v razpravo,” je dodala.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Boštjan Podlogar/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja