MKGP poziva potrošnike: Za prvomajske praznike izberimo slovensko hrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pred prvomajskimi prazniki spodbuja potrošnike, naj pri pripravah na piknike in druženja izberejo slovenske pridelke in živila. Ob prihajajočih prostih dneh, ko bodo v ospredju jedi z žara in sveža sezonska zelenjava, ministrstvo poudarja pomen podpore domačim pridelovalcem, ki zagotavljajo kakovostno in svežo hrano ter ohranjajo slovensko podeželje.

“Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, v naši bližini, je namreč bolj kakovostna in sveža, potrošniki pa lahko s svojimi odločitvami pomembno prispevajo k večji samooskrbi in ohranjanju podeželja,” navaja ministrstvo. Potrošnikom svetuje, naj povprašajo o poreklu izdelkov in dajejo prednost lokalno pridelanim. Posebno pozornost naj namenijo izdelkom z oznako “izbrana kakovost – Slovenija” ter sezonskemu sadju in zelenjavi, ki ju lahko kupijo neposredno na tržnicah. Takšna izbira ne podpira le kmetov, ampak je zaradi krajših transportnih poti tudi bolj trajnostna.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prek spletne strani Naša super hrana aktivno promovira slovenske kmetijske in živilske proizvode. Tam je objavljen zemljevid ponudnikov lokalne hrane, na katerem se brezplačno predstavlja 785 kmetovalcev, pridelovalcev in predelovalcev. Spletna stran ponuja tudi recepte za jedi iz lokalnih sestavin in nasvete za pravilno shranjevanje hrane, kar pomaga zmanjševati količino zavržene hrane.

Odgovoren odnos do hrane

“V izogib temu, da bi hrana pristala v smeteh, naj potrošniki svoj nakup pametno načrtujejo in še pred obiskom trgovine preverijo, kaj že imajo doma,” svetuje ministrstvo. Po piknikih lahko ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi, kot so solate, juhe ali druge obroke. Takšen pristop ne le zmanjšuje odpadke, ampak tudi izkazuje spoštovanje do truda kmetov.

Kmetijstvo ostaja temelj družbe, saj zagotavlja hrano, ohranja pokrajino in krepi lokalno gospodarstvo. Slovenski kmetje se kljub izzivom, kot so podnebne spremembe in globalni tržni pritiski, trudijo pridelovati kakovostne in zdrave pridelke na trajnosten način. Z izbiro lokalnih izdelkov potrošniki podpirajo njihovo delo in prispevajo k ohranjanju tradicije ter varovanju okolja za prihodnje generacije. Majhne spremembe v nakupovalnih navadah, kot je izbira lokalno pridelane hrane, imajo lahko velik vpliv na skupnost in planet.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja