Narobe obrnjena ananasova torta – nekaj sladkega
Vedno je čas, da svoje brbončice razvajamo tudi s sladicami, ki v sebi nosijo sonce in svežino. Ena takšnih je brez dvoma narobe obrnjena ananasova torta, ki s svojo značilno podobo in okusom osvaja že ob prvem grižljaju. Priprava te torte ni le kulinarično dejanje, ampak prava pustolovščina, kjer se ananas, karamela in mehka biskvitna osnova zlijejo v popolno harmonijo okusov.
Zgodba te torte se začne z ananasom in sladkorjem, ki na dnu pekača ustvarita karamelizirano plast. Ko torto obrnemo, ta plast postane njen slastni zgornji del, ki ponuja bogato kombinacijo sladkega in rahlo kiselkastega okusa ananasa. Sama torta je vizualno izredno privlačna in zagotovo ukrade pozornost na vsaki mizi. Za dodatni vtis lahko dodate kandirane češnje.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 1 svež ananas, olupljen in narezan na rezine,
- 200 g rjavega sladkorja,
- 100 g masla,
- 200 g bele moke,
- 2 čajni žlički pecilnega praška,
- 4 jajca,
- 160 g belega sladkorja,
- 1 vanilijev sladkor,
- 100 ml mleka.
Kalorična vrednost: Približno 300 kcal na kos (ob predpostavki, da torto razdelimo na 12 kosov).
Navodila za pripravo:
V ponvi na srednje močnem ognju stopimo maslo in rjavi sladkor. Ko se sladkor stopi, dodamo rezine ananasa in jih na hitro prepražimo, da se obložijo s karamelo. Nato ananas razporedimo po dnu pekača, obloženega s papirjem za peko.
V veliki skledi penasto umešamo jajca s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Postopoma dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom, ter mlekom. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.
Testo enakomerno razporedimo po ananasu v pekaču. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 40 minut, ali dokler testo ne postane zlato rjavo in se ob robu pekača ne začne ločevati od stranic.
Po pečenju torto pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa jo s pomočjo krožnika obrnemo tako, da je ananas na vrhu. Najboljše je, če torto postrežemo še mlačno. Dober tek!
Portal24; Foto: