Nasveti in triki: Kako z oblačil odstraniti madeže od samoporjavitvenih krem?

Samoporjavitev, pridobljena s pomočjo samoporjavitvenih krem, losjonov in sprejev, je priljubljen način za doseganje zagorelega videza brez izpostavljanja škodljivim UV-žarkom sonca ali solarija. Vendar pa se lahko hitro zgodi, da se ti izdelki prenesejo na oblačila in pustijo nezaželene madeže. Na srečo obstajajo različni načini, kako učinkovito odstraniti te madeže z oblačil. Tukaj je nekaj nasvetov in trikov, ki vam lahko pomagajo ohraniti vaša oblačila brez madežev.

1. Hitro ukrepanje

Ključno je, da madež obravnavate čim prej. Sveži madeži samoporjavitvenih krem so veliko lažje odstranljivi kot starejši, ki so se že vsrkali v tkanino. Takoj, ko opazite madež, slecite oblačilo in ga namočite v hladno vodo.

2. Predobdelava z milom

Za predobdelavo madežev lahko uporabite tekoče milo za posodo ali nežno pralno sredstvo. Na madež nanesite nekaj kapljic sredstva in ga nežno vtremo v tkanino s prsti ali mehko krtačo. Pustite delovati 5-10 minut, nato oblačilo sperite s hladno vodo.

3. Uporaba limoninega soka

Limonin sok je naravni belilni agent, ki lahko pomaga pri odstranjevanju madežev samoporjavitvenih losjonov in krem. Na madež nanesite sveže stisnjen limonin sok in pustite delovati približno 10 minut. Nato oblačilo operite kot običajno.

4. Sredstva za odstranjevanje madežev

Obstajajo tudi posebna sredstva za odstranjevanje madežev, ki so namenjena odstranjevanju trdovratnih madežev, kot so tisti od samoporjavitvenih sprejev. Sledite navodilom proizvajalca na etiketi in oblačilo ustrezno obdelajte.

5. Pecilni prašek in vodikov peroksid

Mešanica pecilnega praška in vodikovega peroksida lahko prav tako pomaga pri odstranjevanju madežev samoporjavitvenih izdelkov. Naredite pasto iz enakih delov pecilnega praška in vodikovega peroksida ter jo nanesite na madež. Pustite delovati 30 minut, nato oblačilo sperite s hladno vodo.

6. Izogibanje sušilnemu stroju

Če madeža niste uspeli popolnoma odstraniti, se izogibajte sušenju oblačila v sušilnem stroju. Visoka temperatura lahko madež še dodatno fiksira v tkanino, kar bo otežilo njegovo kasnejšo odstranitev. Namesto tega oblačilo posušite na zraku.

7. Ponovno pranje

Včasih je potrebno oblačilo oprati večkrat, preden madež popolnoma izgine. Bodite potrpežljivi in vztrajni pri uporabi zgoraj omenjenih metod. Če madež ni izginil po prvem pranju, poskusite znova.

8. Strokovna pomoč

Če domači načini ne delujejo, razmislite o tem, da oblačilo odnesete v čistilnico. Profesionalni čistilci imajo dostop do močnih sredstev za odstranjevanje madežev in posebne opreme, ki lahko uspešno odstrani tudi najtrdovratnejše madeže samoporjavitvenih krem in losjonov.

S temi metodami in nekoliko potrpežljivosti lahko učinkovito odstranite madeže samoporjavitvenih izdelkov z vaših oblačil in jih ohranite čista ter brezhibna. Pomembno je, da ukrepate hitro in uporabljate prave metode za obdelavo tkanine, da preprečite trajne poškodbe.

[Vir: Good Housekeeping]; Portal24; Foto: Freepik

Objava Nasveti in triki: Kako z oblačil odstraniti madeže od samoporjavitvenih krem? je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja