Nasveti: Zdrava koža med zimsko vadbo na prostem

Vadba na prostem pozimi je lahko osvežujoča in energijsko polna izkušnja, vendar pa morate biti pozorni na svojo kožo, da jo zaščitite pred neprijetnimi učinki mraza. Hladno vreme, nizka vlaga, nenadne spremembe temperature in veter lahko močno vplivajo na vašo kožo, kar lahko privede do neprijetnih občutkov, kot so zategnjenost kože obraza in razpokane ustnice.

Kako torej skrbeti za svojo kožo med zimsko vadbo na prostem? Prvi korak je razumevanje pomembnosti zdrave kožne pregrade. Kožna pregrada je sestavljena iz kožnih celic in lipidov, ki vključujejo maščobne kisline, ceramide in holesterol. Deluje kot naravna zaščita pred zunanjimi dejavniki, ki bi lahko poškodovali kožo. Hidracija je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kožne pregrade, tako pozimi kot poleti.

Preden se odpravite na vadbo na prostem, se prepričajte, da ste nanesli zaščitni faktor na kožo in počakajte nekaj minut, da se absorbira. Nato nanesite vlažilno kremo, ki ohranja naravni pH kože in preprečuje vnetje, draženje ter suhost.

Ne pozabite, da je koža pozimi običajno bolj suha kot poleti, zato izberite bolj bogate kreme, ki vsebujejo maslo, olja in arnico, če je potrebno. Vaša rutina nege kože lahko vključuje več korakov, odvisno od tega, koliko časa imate na voljo. Obvezni koraki vključujejo čiščenje obraza, nanašanje zaščitnega faktorja in vlaženje s kremo.

Poleg nege obraza je pomembno tudi skrbeti za ustnice z uporabo balzama za ustnice ter za telo z losjonom za telo. Kožo rok pa zaščitite s kremo za roke in nosite rokavice, da se izognete neposrednemu stiku z mrazom.

Če opazite večje težave, kot so rdečina, suhost in neprijeten občutek na koži, se posvetujte z dermatologom. S pravilno nego in zaščito lahko uživate v zimski vadbi na prostem, ne da bi ogrozili zdravje svoje kože.

Vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja