Navadna kava ali kava brez kofeina: Katera je boljša?
Kava je priljubljena po vsem svetu, bodisi zaradi svojega značilnega okusa bodisi zaradi stimulativnih učinkov kofeina. Mnogi ljudje uživajo v toplini in bogatem okusu kave, vendar se pri izbiri pogosto znajdejo pred dilemo: navadna kava ali kava brez kofeina? Slednja ponuja enako izkušnjo okusa, le brez stimulativnega učinka, kar je še posebej primerno za tiste, ki so občutljivi na kofein. Torej, kako se razlikujeta in katera je boljša za vas?
Navadna kava vsebuje kofein, ki spodbuja budnost, koncentracijo ter hitrejši odzivni čas. Uživanje zmernih količin, kot so dve do tri skodelice dnevno, je po raziskavah povezano z nižjim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatera nevrološka stanja, navaja Health. Poleg tega kofein pomaga pri dvigu razpoloženja in izboljša splošno storilnost.
Vendar pa kofein ni za vsakogar. Prekomerno uživanje lahko povzroči negativne učinke, kot so tesnoba, nemir, pospešen srčni utrip in nespečnost. Priporočena dnevna meja kofeina je do 400 mg. Pri občutljivih posameznikih ali nosečnicah je lahko priporočena kiličina nižja, poudarja Health. Navadna kava lahko tudi poveča tveganje za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERD). Dokazi glede slednjega za to niso povsem enotni.
Prednosti kave brez kofeina
Kava brez kofeina je pogosto boljša izbira za tiste, ki želijo uživati v toplem napitku brez močnega vpliva kofeina. Health navaja, da lahko kava brez kofeina zmanjša tveganje za različne bolezni, vključno z metaboličnim sindromom in boleznimi srca, predvsem zaradi prisotnosti polifenolov in klorogenskih kislin (CGA). Metaanaliza kaže, da ima kava brez kofeina pozitiven vpliv na krvni tlak, raven sladkorja v krvi in holesterol, kar lahko pomaga preprečiti metabolične bolezni.
Ena glavnih prednosti kave brez kofeina je njena varnost za tiste, ki so občutljivi na kofein ali imajo zdravstvene težave, ki jih kofein lahko poslabša. Poleg tega je kava brez kofeina primerna za uživanje zvečer, saj ne moti spanca, kar je pomembno za tiste, ki težje zaspijo ali imajo nespečnost.
Kako se odstranjuje kofein?
Proces odstranjevanja kofeina vključuje različne tehnike. Najpogostejša je kemična metoda, ki uporablja topila, kot sta etil acetat ali diklorometan. Kavna zrna se najprej obdelajo s paro, nato pa z omenjenimi topili, da izločijo kofein.
Obstajajo tudi druge metode, kot je švicarska metoda z vodo, ki velja za varnejšo, saj ne uporablja kemičnih topil. Kofein se namesto tega raztopi v vroči vodi. Slednje pa omogoča bolj naravno odstranitev kofeina iz zrn. Slednja metoda je pogosta predvsem pri ekoloških znamkah kave brez kofeina.
Razlike v okusu in hranilnih vrednostih
Navadna kava ponuja bogat, močan okus, medtem ko ima kava brez kofeina pogosto nežnejši, manj intenziven profil. Proces odstranjevanja kofeina lahko oslabi okus zrn, zaradi česar je napitek gladkejši in manj grenak. Health navaja, da tako navadna kot kava brez kofeina vsebujeta številne koristne fitohranilne snovi, kot so polifenoli, ki imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti, zato obe vrsti pozitivno vplivata na zdravje srca.
Čeprav vsebuje nekaj kofeina, ga kava brez kofeina vsebuje v izjemno majhnih količinah. Medtem ko običajna kava vsebuje okoli 72 mg kofeina na 1,7 dcl ima enaka količina kave brez kofeina manj kot 3 mg. Zato je primerna izbira za tiste, ki želijo izkoristiti zdravstvene prednosti kave brez vpliva kofeina.
Končna odločitev: katero izbrati?
Izbira med navadno kavo in kavo brez kofeina je odvisna od osebnih želja in zdravstvenih potreb. Navadna je primerna za tiste, ki iščejo večjo energijo in intenzivnejši okus, medtem ko kava brez kofeina ponuja podobno izkušnjo, vendar brez stranskih učinkov kofeina. Health poudarja, da sta obe vrsti bogati s polifenoli in klorogenskimi kislinami, zato imata obe koristi za zdravje srca in zmanjšanje tveganja za določene bolezni.
Čeprav kava brez kofeina ne zagotavlja enakega stimulativnega učinka, je odlična izbira za občutljive posameznike ali tiste, ki želijo uživati v kavi brez tveganja za nespečnost in druge stranske učinke.
Portal24; Foto: Pixabay/StockSnap
Hey very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many helpful information right here within the publish, we’d like work out more techniques in this regard, thank you for sharing.