Ne zavrzite semen lubenic, porabite jih lahko tudi tako!
Lubenica je priljubljeno poletno sadje, ki nas osveži v vročih dneh. Vendar pa mnogi ne vedo, da tudi semena lubenice, ki jih običajno zavržemo, vsebujejo številne koristne snovi in so užitna. Če lubenice niso škropljene s pesticidi ali herbicidi, jih lahko uživamo brez skrbi.
Semena lubenice so prava zakladnica hranil. Bogata so z vitaminom B, nenasičenimi maščobnimi kislinami, železom, magnezijem, kalcijem in vlakninami, kar pripomore k boljši prebavi. Lahko jih uživamo surova ali pečena, vendar je pomembno, da jih dobro prežvečimo. Pečena semena so še posebej okusna, zato vam predstavljamo preprost način, kako jih pripraviti.
Kako speči semena lubenice?
Najprej odstranite semena iz lubenice in jih temeljito splaknite pod vodo. Če opazite ostanke lubenice, jih očistite. Semena nato enakomerno razporedite po pladnju, obloženem s papirnato brisačo, in jih pustite, da se posušijo. Sušite jih lahko tudi zunaj na soncu za hitrejši postopek.
Ko so semena suha, jih stresite v ponev, dodajte malo osoljene vode in med mešanjem kuhajte na zmernem ognju, dokler voda ne izpari. Nato semena položite na pekač, obložen s peki papirjem, jih premažite z olivnim oljem in enakomerno razporedite. Pecite jih 8 do 10 minut na 180 stopinjah Celzija. Ko se ohladijo, jih lahko uživate kot prigrizek ali jih dodate solati.
Maslo iz semen lubenice
Če nimate časa za peko, lahko iz semen lubenice naredite tudi maslo. Semena najprej dobro operite in osušite s kuhinjsko krpo. Nato jih dajte v blender in miksajte, dokler ne dosežete želene gostote masla. Lubenično maslo lahko uživate s svojim najljubšim poletnim sadjem ali ga dodate jutranji ovseni kaši.
Seme lubenice je torej več kot le odpadek – je hranljiv in okusen dodatek k vaši prehrani. Preizkusite pečena semena ali maslo in uživajte v vseh njihovih koristih!
[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Pexels