Potem ko se ej na nedeljskih volitvah Slovenija politično premaknila v desno so glavne stranke v oddaji Tarča analizirale rezultate volitev in sporočila volivcev. Posebno pozornost je vzbudila Stranka Socialnih Demokratov (SD), ki je prepolovila število svojih evropskih poslancev. Matjaž Nemec, evropski poslanec SD, je poudaril potrebo po enotnosti znotraj stranke, saj so v zadnjih šestih mesecih doživeli številne notranje konflikte, ki jih ni povzročala samo opozicija.

Poraz proti desnici in stranki SDS Janeza Janše je SD spodbudil k ostri kritiki največje vladne stranke, Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Nemec je izrazil razočaranje nad volilno kampanjo Golobove stranke, kjer je manjkalo vsebine o Evropski uniji, medtem ko je Golob obljubljal nove in nove ukrepe. Kritika je bila predvsem usmerjena na Goloba kot partnerja in prijatelja.

Da je konec igric. Da če se ne bomo poenotili, da ne bomo iskreni drug do drugega, da si bomo pomagali, ne pa metali polena pod noge, to, kar doživljamo mi zadnjih šest mesecev – pa ne samo od opozicije, da ne bo nesporazumov – potem je z nami konec. In bomo dobili novega, mogoče Prebiliča.

Matjaž Nemec

Romana Tomc, evropska poslanka SDS, je komentirala Nemčeve izjave kot običajno trenje po porazu, vendar ji je Nemec odgovoril, da gre za odkrito izražanje mnenj, ki si jih marsikdo ne upa povedati.

Poleg tega je Luka Goršek, podpredsednik SD, kritiziral Golobov dopust in obisk košarkarske tekme v Dallasu namesto udeležbe na mirovni konferenci za Ukrajino. Golob je pojasnil, da gre za zaseben obisk, ki ga je sam financiral, in da Luko Dončića spremlja že šest let. Golob je zanikal, da bi zaradi tega zamudil mirovno konferenco, saj je potrditev obiska Dallasa sledila potrditvi udeležbe predsednice države na konferenci.

Vlada je brez pomembnih rezultatov

Janez Cigler Kralj, vodja poslancev NSi, je izpostavil, da vlada Roberta Goloba po dveh letih nima pomembnih rezultatov, ter se spraševal, ali SD po dveh letih v Golobovi koaliciji ugotavlja, da jih predsednik vlade “reže kot salamo”. Nemec meni, da mora vlada izpolniti svoje obljube in izboljšati medsebojne odnose, sicer bodo ob naslednjih volitvah vidni le minimalni rezultati reform.

Naša vlada mora očitno svoje obljube realizirati in spremeniti odnos med seboj. Če ne bomo odkrito govorili o tem, bomo samo čakali na to, kar govori gospod Tonin. Čez eno leto bomo naredili bilanco in se pripravljali na volitve. In bo teh takoimenovanih reform zelo malo izpeljanih.

Matjaž Nemec

Matej Arčon, podpredsednik vlade, je kritiziral javno kritiziranje koalicijskih partnerjev. Poudaril je, da bi morali biti takšni pogovori zasebni in ne javni.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je že prej opozarjal, da je stranka v aktualni koaliciji brez identitete, a na kongresu niso izvolili preloma z dosedanjo politiko, temveč Matjaža Hana, ki predstavlja kontinuiteto. Vodstvo SD neuradno zagotavlja, da so Nemčeve kritike na račun koalicije bile njegova solo akcija.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Spletna stran stranke SD

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja