Nova železniška povezava Ljubljana-Benetke: Odkrijte čarobnosti Italije

Italija in Slovenija, kljub skupni meji, že dolgo nista imeli direktne železniške povezave. Vendar pa bi se to lahko kmalu spremenilo, saj je italijanski železniški prevoznik Trenitalia nedavno uspešno preizkusil novo progo med Benetkami in Ljubljano.

Razprave o vzpostavitvi povezave med severovzhodnim italijanskim mestom Trstom in slovensko prestolnico so potekale že od leta 2021, vendar do zdaj ni prišlo do njene realizacije. S preizkusom novega hitrega vlaka Frecciarossa pa se odpirajo nove možnosti za čezmejno potovanje med državama.

Če bo preizkus uspešen, bi se lahko obnovila čezmejna železniška storitev, ki je ni že od leta 2008. Načrtovano je, da bi nova storitev začela obratovati že aprila 2024, kar bi omogočilo potnikom neposredno povezavo med Milanom in Ljubljano.

Testni vlak Italija-Slovenija je svojo pot začel v ponedeljek zjutraj, 11. decembra, ko je krenil iz Mestre v Benetkah proti severu, prečkal Portogruaro, Monfalcone in Bivio Aurisina, ter nazadnje na mejni postaji Villa Opicina srečal osebje Slovenskih železnic, da bi nadaljeval pot proti Sesani, mestu 80 km jugozahodno od Ljubljane. Obratovalni preizkusi so bili izvedeni tudi na slovenskem železniškem omrežju ob prihodu vlaka v državo.

Veselje glede te nove povezave je delila tudi družba FS Italiane, nacionalna italijanska državna železnica, ki je pred preizkusom zapisala: “Zdi se, da je čas zrel za ponovno vzpostavitev čezmejne storitve med državama.”

Do zdaj so potniki, ki so želeli potovati z vlakom iz Ljubljane v Sloveniji v Benetke v Italiji, morali prečkati mejo v Trstu. Obstajajo dve dnevni povezavi iz Slovenije (iz Ljubljane) v Trst (Italija). V preteklosti se je meja prečkala peš, z avtobusom ali tramvajem prek Sežane/Vile Opicina ali Nove Gorice/Gorice.

Če iščete alternativno potovanje

Pot: Ljubljana (Slovenija) – Trst (Italija) – Benetke (Italija)

  • Razdalja: 182 km

Pot je sestavljena iz več korakov, saj boste morali kupiti več vozovnic za vlak, in sicer, če potujete iz Ljubljane (Slovenija) v Trst (Italija). Mejo lahko prečkate z vsaj dvema vlakoma na dan, pri čemer je čas potovanja po železniški progi od Ljubljane do Trsta 2 uri in 50 minut. Cena vozovnice za vlak je 8 EUR, ki jo lahko kupite na železniški postaji.

Od Trsta imate dobre železniške povezave do vašega cilja v Italiji, zato priporočamo, da poiščete natančne vozne rede vlakov in kupite vozovnice prek povezav za rezervacijo.

Lahko pa tudi prečkate mejo v Gorici, vendar boste morali vključiti avtobus za pot s slovenske do italijanske železniške postaje v mestu.

Za nakup vozovnice iz Ljubljane v Trst lahko obiščete povezavo [tukaj]

Kaj pogledati, če se odločim za avanturo z vlakom?

S prihodnjo možnostjo neposredne železniške povezave med Ljubljano in Benetkami, bo potovanje v Italijo postalo še bolj privlačno. Poleg uživanja v slikovitih pokrajinah med potjo, imajo potniki zdaj priložnost raziskati čudovite destinacije ob tej novi železniški poti.

Benetke: Benetke, znane kot mesto kanalov, ponujajo edinstveno kulturno in arhitekturno izkušnjo. Ne pozabite obiskati trga Sv. Marka, znamenitega mosta Rialto in se popeljati po romantičnih gondolah.

Trst: Ta italijansko-slovensko mesto ima bogato kulturno zapuščino in ponuja edinstveno mešanico italijanske in slovanske kulture. Obiščite Trg enotnosti in grad Miramare s čudovitim razgledom na Jadransko morje.

Ljubljana: V slovenski prestolnici ne spreglejte Ljubljanskega gradu, Tromostovja in slikovitega starega mestnega jedra. Okusite tudi lokalno kulinariko in se sprehodite ob reki Ljubljanici.

Firence: Če nadaljujete pot v Italijo, obiščite Firence, rojstni kraj renesanse. Uživajte v umetniških zakladih, kot je Uffizi galerija, ter občudujte katedralo Santa Maria del Fiore.

Milano: Za modno in kulturno doživetje se odpravite v Milano. Obiščite katedralo Duomo, slikoviti trg Piazza del Duomo ter se sprehodite po prestižni nakupovalni četrti Quadrilatero della Moda.

Ta nova železniška povezava ponuja odlično priložnost, da raziskujete te čudovite destinacije na udoben in okolju prijazen način. Ne zamudite priložnosti za nepozabno potovanje in odkrivanje bogate kulturne dediščine med potjo v Italijo.

vir dela besedila; Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja