Novo poglavje: Pošta Slovenije in SPD dosegla celovit sporazum

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je z vodstvom Pošte Slovenije dosegel dogovor, s katerim se je vodstvo zavezalo, da bo v drugi polovici letošnjega leta izpolnilo vse stavkovne zahteve. Posledično so začasno prekinili stavkovne aktivnosti.

SPD, ki je eden izmed dveh reprezentativnih sindikatov na Pošti Slovenije, je med svojimi zahtevami izpostavil predvsem naložbe v izboljšanje varnosti in zdravja pri delu. Kljub prejšnjim zvišanjem plač, ki so jih uspeli doseči, namreč zaposleni še vedno zapuščajo podjetje.

Vodstvo Pošte Slovenije se je zavezalo k naslednjim ukrepom:

  • Nakup 170 novih štirikolesnikov, ki bodo zamenjali motorna kolesa.
  • Dodatne naložbe za izboljšanje varnosti na delovnih mestih.

Poleg tega sporazum vključuje tudi pomembno določilo, da se število zaposlenih ne bo zmanjšalo, kot je bilo sprva načrtovano. Prav tako so se dogovorili za uvedbo sistemov nagrajevanja za bolj delovno aktivne in prizadevne zaposlene na podlagi delovne uspešnosti. SPD je zahteval tudi, da se delovna mesta ustrezno ovrednotijo glede na dejansko obremenitev in zahtevnost posameznih nalog.

Po njihovem mnenju je ključno, da se delodajalec drži dogovorjenih rokov za izpolnitev zahtev. V nasprotnem primeru so pripravljeni nadaljevati s stavkovnimi aktivnostmi.

Kljub sklenjenemu sporazumu, pa vodstvo Pošte Slovenije ostaja v sporu tudi z drugim sindikatom, Sindikatom delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Ta je prejšnji teden v Mariboru organiziral protestni shod, na katerem so izrazili nezadovoljstvo s strategijo, ki jo pripravljata vodstvo družbe in država kot njen lastnik.

[Vir: STA]; Foto: Portal24/Edvard Kadič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja