Ocvrt riž: Klasična jed z neomejenimi možnostmi
Če iščete preprosto in hitro jed, ki je polna okusa, potem je ocvrt riž prava izbira! Ta klasična azijska jed je odlična rešitev za porabo ostankov kuhanega riža in hkrati ponuja neomejene možnosti za eksperimentiranje z različnimi sestavinami. Sledite našemu preprostemu receptu in navodilu ter pripravite ocvrt riž, ki bo navdušil vašo družino ali prijatelje.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 skodelici kuhanega riža (najbolje ohlajenega),
- 2 žlici olja (sezamovo ali sončnično),
- 1 manjša čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 1 korenček, narezan na majhne kocke,
- 1 skodelica zamrznjenega graha,
- 2 jajci,
- 3 žlice sojine omake,
- 1 žlica ostrigove omake (neobvezno),
- 1 žlička sezamovih semen (za dekoracijo),
- 2 mladi čebuli, narezani na kolobarje,
- sol in poper po okusu.
Navodila za pripravo:
Pripravite vse sestavine, da bo kuhanje potekalo hitro. Kuhan riž naj bo ohlajen, saj se s hladnim rižem lažje doseže hrustljavost pri cvrtju.
V večji ponvi ali voku segrejte olje na srednje visoki temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter ju pražite, dokler ne postaneta zlato-rjave barve in dišeča.
V ponev dodajte korenček in grah. Pražite približno 3-4 minute, dokler se zelenjava ne zmehča.
Zelenjavo potisnite na rob ponve in v sredini razbijte jajca. Jajca hitro premešajte in jih cvrite, dokler niso povsem skuhana, nato jih premešajte z zelenjavo.
Dodajte kuhani riž v ponev. Dobro premešajte, da se riž enakomerno razporedi med zelenjavo in jajci.
Dodajte sojino omako in ostrigovo omako (če jo uporabljate). Mešajte in cvrite še približno 5 minut, dokler se riž ne segreje in začne rahlo hrustljati. Po potrebi dodajte še sol in poper.
Ocvrt riž postrezite vroč, okrašen s svežo mlado čebulo in sezamovimi semeni.
Nasvet: Za različico z mesom lahko dodate na tanke rezine narezano piščančje meso, kozice ali tofu, ki jih predhodno popražite in nato dodate rižu.
Priprava ocvrtega riža je hitra, preprosta in omogoča uporabo sestavin, ki jih že imate doma. Uživajte v tej okusni jedi, ki je odlična tako za kosilo kot tudi za večerjo!
Portal24; Foto: Pixabay