Okusni spekulaas piškoti: Tradicionalna zimska poslastica
Ko se dnevi krajšajo in temperature padajo, ni nič boljšega kot peka okusnih zimskih piškotov. Danes vam predstavljamo recept za spekulaas (ali specuoos) piškote, ki so znani po svojem bogatem začimbnem okusu in so priljubljeni v Belgiji, Nizozemski in širše. Ti piškoti so kot nalašč za praznično sezono, saj v vaš dom prinesejo vonj cimeta, nageljnovih žbic, muškatnega oreščka in ingverja.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 150 g mehkega masla,
- 125 g rjavega sladkorja,
- 2 žlici mleka,
- 250 g moke,
- 1 žlička pecilnega praška,
- 3 žličke mešanice začimb (cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček, ingver).
Navodila za pripravo:
Priprava testa: V veliki skledi zmešajte mehko maslo in rjavi sladkor, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte mleko in dobro premešajte.
Dodajanje suhih sestavin: V drugi skledi zmešajte moko, pecilni prašek in speculoos začimbe. Postopoma dodajajte suhe sestavine v masleno mešanico, pri tem pa neprestano mešajte, da dobite enotno testo.
Ohlajanje testa: Oblikujte testo v disk, ga zavijte v plastično folijo in pustite v hladilniku vsaj 30 minut.
Oblikovanje piškotov: Pečico segrejte na 175 °C. Testo razvaljajte na pomokani površini na debelino približno 5 mm. Z modelčki za piškote izrežite želene oblike in jih položite na pekač, obložen s peki papirjem.
Peka: Piškote pecite v predhodno segreti pečici 10-15 minut, ali dokler ne postanejo zlato rjavi. Po pečenju jih pustite, da se ohladijo na rešetki.
Ti spekulaas piškoti so odlični za družinsko peko in praznično vzdušje. Lahko jih postrežete kot sladico ali jih zavijete kot ljubko darilo za prijatelje in družino. Uživajte v aromatičnem okusu in veselih trenutkih, ki jih prinašajo ti tradicionalni zimski piškoti!