Okusno in aromatično: Indijski dhal
Indijska kuhinja je znana po svoji raznolikosti okusov in dišav, in ena izmed najljubših jedi, ki izstopa iz njenega bogatega jedilnika, je dhal. To je hranljiva jed in je enostavna za pripravo. Če želite okusiti čarobnost indijskih začimb in razvajati svoje brbončice z aromatično eksotiko, si privoščite to jed, ki je odlična izbira za vegetarijance, vegane ali tiste, ki iščejo okusno in zdravo alternativo. Z nekaj preprostimi koraki boste ustvarili jed, ki vas bo popeljala na kulinarično potovanje v Indijo.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 200 g rdeče leče,
- 1 čebula, drobno nasekljana,
- 3 stroki česna, nasekljani,
- 1 kos svežega ingverja (približno 5 cm), nasekljanega,
- 2 žlici oljčnega olja,
- 2 žlički mlete kumine,
- 2 žlički mletega koriandra,
- 1 žlička mletega kurkume,
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike (po okusu),
- 400 ml kokosovega mleka,
- sol po okusu,
- svež koriander za garniranje,
- sok polovice limone.
Navodila, za pripravo:
- Lečo temeljito operite pod tekočo vodo in jo namočite čez noč ali vsaj 6 ur. Nato odcedite in sperite.
- V večji lonec segrejte oljčno olje na srednji vročini. Dodajte nasekljano čebulo in pražite, dokler ne postane mehka in prosojna.
- Dodajte nasekljan česen in ingver ter pražite še nekaj minut, da se sestavine zmehčajo in izločajo svoje arome.
- V lonec vmešajte mleto kumino, mleti koriander, mleto kurkumo in mleto rdečo papriko. Mešajte in pražite še nekaj minut, da začimbe postanejo dišeče.
- Dodajte lečo in kokosovo mleko. Zmanjšajte temperaturo na nizko in kuhajte približno 30-40 minut oziroma dokler čičerika ne postane mehka in omaka se ne zgosti. Občasno premešajte.
- Po potrebi dodajte sol po okusu.
- Jed postrezite v globokih krožnikih, potresite s svežim koriandrom in pokapajte z limoninim sokom, zraven lahko ponudite domači naan kruh.
Dober tek!