Brez zavržene hrane do naslednjega obroka

Ostanki včerajšnjega obroka, odvečna hrana, ki je niste uspeli pojesti v restavraciji ali odvečne sestavine, iz katerih ste prejšnji dan pripravljali kosilo, so lahko dobra predjed. Z malo domišljije jih lahko uporabite tudi pri pripravi glavne jedi.

Starejši so nam vedno govorili, da hrane ne smemo metati stran. Čeprav nam je bilo kot otrokom morda težko poslušati, je dejstvo, da so nas pravilno učili. Nepotrebno je zavreči nekaj, kar lahko kasneje uporabimo v drugačni obliki. Pa ne le za uporabo, ampak kot drugačno in prav tako okusno jed.

Pomembno je le, da isto živilo do ponovne uporabe pravilno shranite, za pripravo obroka iz teh živil pa boste porabili manj časa, pa tudi denarja.

Naslednjih nekaj nasvetov vam lahko pomaga pri zamislih o tem, katero vrsto hrane ponovno uporabiti in na kakšen način, ali kot navdih za nov recept.

Pravilno shranjevanje ostankov hrane

Da ne bo zmede, je najlažje vsa živila, ki so bila predhodno termično obdelana, shraniti v hladilniku. Tako ste lahko prepričani, da je naslednji dan tisto, kar je ostalo od včeraj, še užitno.

Dogrevanje

Če se odločite za najenostavnejšo možnost to je, pogreti jedi v mikrovalovni pečici, bodite pozorni na posodo, v kateri je hrana. V njej se ne smejo segrevati kovinski deli in sledi kovine. Če gre za jed, ki je v omaki, dodajte malo vode, da ne boste kasneje dobili toplega, a suhega obroka.

Surova zelenjava

Pri pripravi hrane se lahko zgodi, da se zmotite in nasekljate več zelenjave, kot je potrebujete. Sploh, če gre za rdečo čebulo ali peteršilj, je dovolj, da ju damo v plastično posodo, dodamo malo vode in postavimo v zamrzovalnik. Tako ostanejo dlje časa sveži in pripravljeni za nadaljnjo uporabo.

Juha in limonin sok

Te tekočine shranite v plastične modelčke za led in shranite v zamrzovalnik. V njem se bodo ohranile vse hranilne snovi, ki jih je več kot preprosto uporabiti za kasnejšo uporabo pri kuhanju. Enako lahko storite s paradižnikovo omako.

Ostanki mesa

Včerajšnji piščanec, ne glede na to, ali je bil pečen ali kuhan, je idealen za glavno sestavino solate naslednji dan. Ostanki rdečega mesa so lahko okusni tudi, če jih malo pogrejemo in postrežemo z zelenjavo, ki smo jo predhodno oprali. Narezane na koščke in v kombinaciji z dušeno zelenjavo lahko pripravite okusne fajite ali zloženke.

Ostanki rib

Ribe niso nič manj zanimiva hrana za ponovno uporabo. Kot v prejšnjem primeru, ko je šlo za meso, lahko v solati uporabimo tudi tuno. Ne glede na to, ali gre za belo ali plavo ribo, jo zlahka spremenite v okusno pašteto.

Ostanki mletega mesa

Sinoči niste pojedli polpete ali pa je bila prevelika? Preostanek zmešajte z zelenjavo ali žiti, kot sta ječmen in riž. Lahko pa improvizirate polnjene paprike ali z mešanico nadevate paradižnike ali jajčevce in jih spečete v pečici.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v hiši

Velike količine zavržene hrane je velika težava po vsem svetu, ocene kažejo, da se vsako leto zavrže ali zavrže med 30 in 40 odstotkov hrane. Ne samo, da je to ogromna izguba hrane, ampak se zapravijo tudi vsi viri za proizvodnjo te hrane, vključno z energijo, gnojili in rabo zemlje…. več tukaj.