Ostra kritika Janše: Sodni postopki orodje režima

Predsednik stranke SDS, Janez Janša, je na družbenem omrežju X ostro komentiral napoved novega sodnega procesa tik pred evropskimi volitvami, kar se po njegovih besedah dogaja že vse od leta 2008. Janša je izjavil, da režim tudi tokrat uporablja vsa sredstva – razen fizične likvidacije.

Ob napovedi sodnega procesa na celjskem okrožnem sodišču je Janša opozoril na domnevne zlorabe policije, tožilstva in sodišč, ki naj bi jih občutili pred evropskimi volitvami. Omenil je tudi racijo na mediju Nova24TV, kršenje poslovnika v primeru priznanja Palestine ter nezakonita volišča.

Ob tem naj spomnimo na odmevno afero Patria, ki je vplivala na parlamentarne volitve v letih 2008, 2011 in 2014. Med tem so Janšo celo zaprli, kar je bil precedens v državi članici EU. Pravniki so pogosto izražali prepričanje, da so bile volitve zaradi tega nepoštene, saj so pravosodni postopki pomembno vplivali na rezultate. Tik pred državnozborskimi volitvami leta 2022 je postala pravnomočna obtožnica v zadevi Trenta, s čimer se je sojenje lahko začelo.

Janša je v svojem zapisu delil vabilo na glavno obravnavo v kazenski zadevi zoper njega in druge zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. V vabilu je opozorjen, da ima pravico do zagovornika, brezplačne pravne pomoči ter predložitve dokazov in drugih predlogov. V primeru neudeležbe na obravnavi pa mu grozi privedba s silo ali pripor.

Janez Janša tako tudi tokrat poudarja, da se sodni postopki sprožajo z namenom vplivanja na volilni izid, kar po njegovem mnenju meče senco dvoma na nepristranskost in neodvisnost pravosodnega sistema v Sloveniji.

[Vir: Nova24]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja