Ozempic: Zmanjša tudi nevarnost srčno-žilnih bolezni, težo pa ohranja do 4 leta

Na Evropskem kongresu o debelosti, ki je potekal v Benetkah, so bili predstavljeni novi dokazi, ki kažejo, da semaglutid, ki je sicer znan pod tržnima imenoma Ozempic in Wegovy priljubljeno zdravilo za hujšanje, prinaša dodatne zdravstvene koristi. Semaglutid, je v veliki mednarodni študiji SELECT, ki je potekala med letoma 2018 in 2021, pokazal obetavne rezultate pri zmanjševanju srčno-žilnih bolezni, kot so možganska kap in srčni infarkt.

Študija, ki je vključevala več kot 17.600 odraslih iz 41 držav z obstoječimi srčno-žilnimi boleznimi in prekomerno težo ali debelostjo, je bila financirana s strani danskega farmacevtskega podjetja Novo Nordisk. Rezultati, objavljeni v New England Journal of Medicine, kažejo 20-odstotno zmanjšanje večjih neželenih kardiovaskularnih dogodkov pri bolnikih, ki so jemali zdravilo.

Zanimivo je, da so raziskovalci ugotovili, da koristi za srce niso bile neposredno povezane z izgubo teže, kar nakazuje na možne alternativne mehanizme, ki izboljšujejo srčno-žilno zdravje. Profesor John Deanfield z University College London je na kongresu poudaril, da “se dogaja nekaj drugega, kar koristi srčno-žilnemu sistemu” in da zdravilo zagotavlja “inkrementalno korist” poleg obstoječih terapij, kot so statini.

Dodatna analiza, objavljena ta teden v Nature Medicine in prav tako predstavljena na kongresu, je razkrila, da so bolniki, ki so jemali semaglutid, izgubili bistveno več teže v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo. Ta ugotovitev ponuja nadaljnje dokaze o učinkovitosti semaglutida kot sredstva za dolgotrajno upravljanje telesne teže.

Dolgotrajne koristi

V raziskavi, ki jo je izvedel Pennington Biomedical Research Center v ZDA, so se pokazale pomembne dolgoročne prednosti zdravila semaglutid pri upravljanju telesne teže. Donna Ryan, glavna avtorica študije, je razkrila, da zdravilo vodi do “klinično pomembne izgube teže” in zmanjšanja obsega pasu za odrasle z prekomerno telesno težo ali debelostjo, ki ne trpijo za sladkorno boleznijo.

Študija je pokazala, da je po dveh letih skoraj 68 odstotkov uporabnikov semaglutida izgubilo vsaj 5 odstotkov teže. 44 odstotkov uporabnikov pa je izgubilo 10 odstotkov ali več teže. To je bilo v primerjavi z 21 odstotki tistih, ki so jemali placebo, ki so izgubili 5 odstotkov ali več, in skoraj sedem odstotkov tistih, ki so izgubili 10 odstotkov ali več.

Ryan je dodala, da je bilo manj resnih neželenih učinkov pri bolnikih, zdravljenih s semaglutidom, kar pripisujejo predvsem zmanjšanju kardiovaskularnih dogodkov in okužb. Avtorji študije menijo, da je njihova analiza dovolj obetavna, da podpre široko uporabo semaglutida enkrat na teden za preprečevanje srčnih napadov in kapi pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo, ki že imajo srčno-žilne bolezni.

Martin Landray, izvršni direktor neprofitne organizacije Protas, ki ni sodeloval pri analizah, poudarja pomen nadaljnjih raziskav, ki bi lahko razširile uporabo semaglutida tudi za primarno preventivo. “Odgovor na vprašanje o koristih zdravljenja pri primarni preventivi bo zahteval primerno velike, vključujoče in dolgoročne poskuse,” je dejal Landray.

Raziskava prihaja v času, ko težave s težo in debelost naraščajo po vsej Evropski uniji. Po podatkih Eurostata iz leta 2019 je prekomerno telesno težo imelo 52,7 odstotkov odraslega prebivalstva EU.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja