Paradižnikov sok: To so razlogi zakaj bi ga morali piti

Ko vam življenje ponudi paradižnike, si pripravite paradižnikov sok! Šalo na stran, paradižnikov sok ima številne koristi za zdravje, od preprečevanja prehladov in gripe do krepitve imunskega sistema. Poln antioksidantov, vitaminov in mineralov, predvsem likopena in vitamina E, ta sok lahko pomaga pri izboljšanju zdravja srca in zmanjšanju vnetij. Tukaj je pet razlogov, zakaj je pitje paradižnikovega soka dobro za vaše zdravje.

1. Bogat vir vitaminov in vlaknin

Paradižnikov sok je izjemno hranljiv. Ena skodelica (240 g) paradižnikovega soka v pločevinkah brez dodane soli vsebuje le 41 kalorij, vendar zagotavlja 74 odstotkov dnevne vrednosti vitamina C in 22 odstotkov dnevne vrednosti vitamina A. Prav tako je dober vir vitamina K, tiamina, niacina, piridoksina, folata, magnezija, kalija, bakra in mangana. Poleg tega ena skodelica pokriva približno 8 odstotkov dnevne potrebe po prehranskih vlakninah, kar pomaga pri prebavi in ohranjanju zdravega prebavnega sistema.

2. Bogat s karotenoidi in polifenoli

Paradižniki vsebujejo bioaktivne sestavine, kot so karotenoidi in polifenoli, ki imajo številne koristi za zdravje. Karotenoidi, kot je beta-karoten, se v telesu pretvorijo v vitamin A, ki je ključnega pomena za dober vid in zdravje tkiv. Poleg tega karotenoidi delujejo kot antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic zaradi prostih radikalov. Polifenoli pa imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo pri preprečevanju kroničnih bolezni.

3. Bogat z antioksidanti

Paradižnikov sok je bogat z likopenom, močnim antioksidantom, ki ima številne koristi za zdravje. En kozarec paradižnikovega soka vsebuje približno 22 mg likopena. Likopen ščiti celice pred poškodbami in zmanjšuje vnetja v telesu. Študija, objavljena v reviji “Current Medicinal Chemistry”, je pokazala, da redno uživanje paradižnikovega soka zmanjšuje ravni vnetnih beljakovin in holesterola ter obseg pasu.

4. Spodbuja zdravje srca

Redno uživanje paradižnikovega soka lahko pomaga ohranjati zdravo srce. Likopen in beta-karoten, prisotna v paradižnikovem soku, lahko znižujeta krvni tlak in raven holesterola. Študija, objavljena v “British Journal of Nutrition”, je pokazala, da ljudje, ki redno uživajo paradižnik in izdelke iz paradižnika, zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. Druga meta-študija, objavljena v “Maturitas”, je pokazala, da uživanje paradižnikovega soka zmanjšuje raven slabega holesterola LDL.

5. Lahko prepreči raka

Pitje paradižnikovega soka lahko pomaga pri preprečevanju različnih vrst raka. Raziskava, objavljena v “Scientific Research”, je analizirala delo 24 študij in ugotovila, da uživanje paradižnika zmanjšuje tveganje za raka na prostati. Poleg tega je študija na miših, objavljena v “Scientific Reports”, pokazala, da hranjenje miši s paradižnikom zmanjšuje tveganje za razvoj kožnega raka.

Na kaj morate biti pozorni

Medtem ko je paradižnikov sok zelo zdrav, pa obstajajo nekatere slabosti, na katere morate biti pozorni:

1. Vsebnost natrija

Mnogi komercialno dostopni paradižnikovi sokovi vsebujejo visoko raven natrija, kar lahko povzroči zdravstvene težave, kot je visok krvni tlak. Pred nakupom vedno preverite etiketo in izberite sokove brez dodane soli.

2. Manj vlaknin kot svež paradižnik

Če želite povečati vnos vlaknin, je bolje, da uživate cele paradižnike namesto soka. Paradižnik vsebuje 1,4 g vlaknin na 100 g, medtem ko paradižnikov sok vsebuje le 0,4 g vlaknin na 100 g.

3. Visokokalorični dodatki

Nekateri vnaprej pripravljeni paradižnikovi sokovi vsebujejo dodane sladkorje ali sadne sokove, kar lahko poveča kalorično vrednost pijače. Vedno preverite sestavine na etiketi in se izogibajte dodatkom, ki niso nujni.

4. Lahko poslabša prebavne težave

Če imate prebavne težave, kot so sindrom razdražljivega črevesja ali GERB, se izogibajte paradižnikovemu soku, saj lahko kislina v paradižnikih poslabša vaše stanje.

Kako pripraviti paradižnikov sok?

Priprava svežega paradižnikovega soka doma je enostavna in zdrava alternativa komercialnim različicam. Potrebujete le nekaj svežih paradižnikov in dodatne sestavine za izboljšanje okusa.

Sestavine:

  • 2-3 paradižniki,
  • črni poper,
  • sol,
  • ledene kocke,
  • ingver,
  • metini listi.

Postopek:

  1. Paradižnikom odstranite semena in jih dajte v mešalnik.
  2. Dodajte vodo, kocke ledu, sol, črni poper, ingver in nekaj listov mete.
  3. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
  4. Prelijte v kozarec in uživajte.

Pogosta vprašanja

Ali lahko vsak dan pijem paradižnikov sok?

Da, ena skodelica paradižnikovega soka na dan je zdrava in pokriva večino dnevnih potreb po vitaminih.

Kdaj je najboljši čas za pitje paradižnikovega soka?

Najboljši čas za pitje paradižnikovega soka je zjutraj na prazen želodec, saj to pripomore k boljši absorpciji hranil in uravnavanju pH vrednosti v telesu.

Paradižnikov sok je resnično čudežna pijača, polna koristnih snovi, ki prispevajo k boljšemu zdravju in počutju. Kljub temu bodite pozorni na kakovost in sestavo sokov, ki jih kupujete, ali pa si pripravite svež sok doma za najboljše rezultate.

[Vir: Health shots]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja