Paris-Brest: “kolesarsko kolo” napolnjeno s sladko kremo

Paris-Brest je priljubljena francoska slaščica, ki je bila ustvarjena v čast kolesarski dirki Pariz-Brest-Pariz konec 19. stoletja. Njeno okroglo obliko simbolizira kolesarsko kolo in je napolnjena s sladko kremo in lešniki. Ta sladica je okusna in privlačna, idealna za posebne priložnosti. Spodaj je recept za pripravo Paris-Brest.

Sestavine:
Za testo:

  • 150 g moke,
  • 120 ml vode,
  • 100 g masla,
  • 4 jajca,
  • ščepec soli,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 50 g nasekljanih lešnikov.

Za nadev:

  • 400 ml sladke smetane,
  • 100 g lešnikovega namaza,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta.

Navodila:


Najprej pripravite testo za Paris-Brest:

V posodi segrejte vodo, maslo, sol in sladkor ter pustite, da zavre.
Takoj, ko zavre, dodajte moko in mešajte, dokler se testo ne loči od robov posode in postane gladko.
Odstranite s toplote in pustite, da se nekoliko ohladi.
Postopoma dodajajte jajca in mešajte, dokler se ne oblikuje gladko testo.
Na koncu dodajte nasekljane lešnike in dobro premešajte.
Testo nanesite na pekač v obliki kroga, tako da ustvarite obroč, ki je približno 25 cm v premeru. Lahko uporabite vrečko za prirezovanje vogalov in ga oblikujete bolj podobno kolesarskemu kolesu.

Pečico segrejte na 180 °C in pecite testo približno 35-40 minut ali dokler ni lepo zlato rjave barve.

Medtem pripravite nadev:

V skledi stepajte sladko smetano, dokler ne postane čvrsta.
Nato primešajte lešnikov namaz, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt ter dobro premešajte.
Ko se testo ohladi, ga razpolovite po širini in napolnite s pripravljenim nadevom.

Za dodatno dekoracijo po vrhu lahko potresete s sladkorjem v prahu ali dodate nekaj celih lešnikov.

Postrezite in uživajte v tej čudoviti francoski sladici!

Paris-Brest je odličen način, da razvajate svoje brbončice s kombinacijo hrustljavega testa, kremastega nadeva in okusa lešnikov. S svojo edinstveno obliko bo zagotovo pritegnil pozornost na vsaki priložnosti.

Foto: Wikipedia

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja