Paris-Brest: “kolesarsko kolo” napolnjeno s sladko kremo
Paris-Brest je priljubljena francoska slaščica, ki je bila ustvarjena v čast kolesarski dirki Pariz-Brest-Pariz konec 19. stoletja. Njeno okroglo obliko simbolizira kolesarsko kolo in je napolnjena s sladko kremo in lešniki. Ta sladica je okusna in privlačna, idealna za posebne priložnosti. Spodaj je recept za pripravo Paris-Brest.
Sestavine:
Za testo:
- 150 g moke,
- 120 ml vode,
- 100 g masla,
- 4 jajca,
- ščepec soli,
- 1 žlica sladkorja,
- 50 g nasekljanih lešnikov.
Za nadev:
- 400 ml sladke smetane,
- 100 g lešnikovega namaza,
- 50 g sladkorja v prahu,
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta.
Navodila:
Najprej pripravite testo za Paris-Brest:
V posodi segrejte vodo, maslo, sol in sladkor ter pustite, da zavre.
Takoj, ko zavre, dodajte moko in mešajte, dokler se testo ne loči od robov posode in postane gladko.
Odstranite s toplote in pustite, da se nekoliko ohladi.
Postopoma dodajajte jajca in mešajte, dokler se ne oblikuje gladko testo.
Na koncu dodajte nasekljane lešnike in dobro premešajte.
Testo nanesite na pekač v obliki kroga, tako da ustvarite obroč, ki je približno 25 cm v premeru. Lahko uporabite vrečko za prirezovanje vogalov in ga oblikujete bolj podobno kolesarskemu kolesu.
Pečico segrejte na 180 °C in pecite testo približno 35-40 minut ali dokler ni lepo zlato rjave barve.
Medtem pripravite nadev:
V skledi stepajte sladko smetano, dokler ne postane čvrsta.
Nato primešajte lešnikov namaz, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt ter dobro premešajte.
Ko se testo ohladi, ga razpolovite po širini in napolnite s pripravljenim nadevom.
Za dodatno dekoracijo po vrhu lahko potresete s sladkorjem v prahu ali dodate nekaj celih lešnikov.
Postrezite in uživajte v tej čudoviti francoski sladici!
Paris-Brest je odličen način, da razvajate svoje brbončice s kombinacijo hrustljavega testa, kremastega nadeva in okusa lešnikov. S svojo edinstveno obliko bo zagotovo pritegnil pozornost na vsaki priložnosti.
Foto: Wikipedia